26.04.2017 — 15:20

Відбувся семінар з лікарями акушер-гінекологами та неонатологами

25 квітня в залі Департаменті охорони здоров´я облдержадміністрації відбувся семінар з лікарями акушер-гінекологами  та неонатологами на тему: «Нові підходи до організації надання медичної допомоги ВІЛ-інфікованим вагітним та їх новонародженим дітям».

Із вступним словом виступив головний акушер-гінеколог ДОЗ ОДА Олександр Жилко та відмітив, що за останні три роки в області збільшується кількість ВІЛ-інфікованих серед вагітних, що обумовлює необхідність посилити увагу до даної категорії жінок з боку лікарів акушер-гінекологів.

В ході семінару був розглянутий уніфікований клінічний протокол первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної  (високоспеціалізованої) медичної допомоги «Профілактика передачі ВІЛ від матері до дитини: мета, відповідність міжнародним рекомендаціям, основні клінічні сценарії», затвердженого наказом МОЗ України від 02.07.2016 № 655.

Головний лікар Хмельницького обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Олександр Касяндрук проінформував про епідемію ВІЛ-інфекції в Україні та області. Сучасний стан розвитку епідемічного процесу ВІЛ-інфекції у країні характеризується  широким поширенням ВІЛ серед різних контингентів населення, нерівномірним поширенням ВІЛ-інфекції за адміністративними територіями, зміною домінуючих шляхів передачі ВІЛ, переважним ураженням осіб працездатного та репродуктивного віку. Зміна домінуючих шляхів передачі ВІЛ також вказує на потенційну загрозу ВІЛ-інфекції для жінок.

Завідуюча амбулаторно-поліклінічним відділенням обласного центру СНІДу Валентина Шинкарчук розповіла присутнім про нові підходи до ведення вагітності та пологів у ВІЛ-інфікованих жінок, а також особливості ведення пологів при поєднаній патології ВІЛ/гепатит С, окрім цього було акцентовано увагу на особливостях тестування вагітних та їх статевих партнерів.

Лікар – педіатр Центру СНІДу Наталія Деліховська більш детально зупинилася на профілактичному лікуванні антиретровірусними препаратами з метою профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини, а також особливостях  обстеження новонароджених дітей.

За інформацією Хмельницького обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом.