16.05.2017 — 09:31

Дитячому зразковому фольклорному гурту «Перлинка» 20 років

14 травня 2017 року в приміщенні Славутського районного будинку культури відбувся святковий концерт, приурочений до 20-річчя заснування дитячого зразкового фольклорного гурту “Перлинка”.

Зразковий фольклорний гурт “Перлинка” засновано у 1997 році. Керівник колективу Майя Сайпель збирає та досліджує традиційну вокальну музику Славутського району Хмельницької області, організовує експедиційну роботу із залученням учасників гурту. За роки існування колективу учасниками здійснено 14 фольклористичних експедицій і записано близько 2000 народнопісенних творів. Зібрані матеріали широко використовуються в концертно-виконавській практиці фольклорного гурту “Перлинка”.

Репертуар “Перлинки” – об’ємна музична палітра, яка складається з творів, різних за жанром і характером. Основу репертуару складають календарно-обрядові пісні, звичайні пісні, побутові танці та народні обрядодійства.

Фольклорний гурт – лауреат та дипломант багатьох всеукраїнських та міжнародних фестивалів в Україні, Польщі, Хорватії, Туреччині, Болгарії, Німеччині, Греції. Колектив має костюми, зібрані у фольклористичних експедиціях і виготовлені за зразками традиційних костюмів Полісся.

З ювілеєм “Перлинчат” та їхнього керівника Майю Сайпель привітали керівництво району, заслужений працівник культури України Г.Й.Фурманчук, директор Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтв А.Клименко, заслужений діяч мистецтв України А.Бєлєванцев, завідувач сектору культури та туризму райдержадміністрації В. Бражук  та багато інших.  Керівника колективу було нагороджено грамотою міністерства культури України, грамотою обласного управління культури, національностей, релігій та туризму.

Юні аматори презентували свою нову програму – фольклорне дійство “Зимували, весну ждали”. У святкуванні також взяли участь: народний ансамбль танцю “Пролісок” (РБК), ансамбль народної музики  «Троїцькі музикі», фольклорні гурти: “Кумоньки-голубоньки” (с.Хвощівка), “Веселі бабусі”  (с. Колом’є), “Роксолана” ( м.Нетішин), “Щедрик” (м.Славута).