16.05.2017 — 15:47

В рамках реалізації Урядової програми «Доступні ліки» на Хмельниччині виписано 92,5 тисячі пільгових рецептів

Про це зазначено під час селекторної наради з регіонами, яка відбулася під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка 15 травня.

Від Хмельниччини участь у селекторі взяли заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко, керівники окремих структурних підрозділів адміністрації та інші запрошені.

Під час селектору присутні заслухали інформацію Віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка про стан реалізації Урядової програми «Доступні ліки» та обговорили механізми її вдосконалення. Зазначена програма діє з 1 квітня 2017 року, яка передбачає безкоштовний або з частковою доплатою відпуск лікарських засобів під час амбулаторного лікування хворих із серцево-судинними захворюваннями, діабетом ІІ типу та бронхіальною астмою за рецептами лікарів через аптечні заклади з подальшим відшкодуванням вартості їх за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

«За останні три тижні кількість аптек, які беруть участь в урядовій програмі “Доступні ліки” збільшилась приблизно вдвічі. На сьогодні вже близько 5 тисяч аптек долучилися до цієї програми, а це – кожен четвертий аптечний заклад. На сьогодні вже здійснено відшкодування вартості лікарських препаратів за 730 тисячами рецептів для близько 700 тисяч наших співгромадян. Це лише початок і вже зараз Уряд готує зміни до Держбюджету на 2017 рік, якими фінансування програми передбачається збільшити щонайменше на 250 млн грн», – додав Павло Валерійович.

Інформуючи учасників селектору про реалізацію програми «Доступні ліки» на Хмельниччині Володимир Кальніченко зазначив, що станом на 15 травня центрами ПМСД укладено 168 договорів з аптечними закладами, що мають у своїй структурі 266 аптечних пунктів. Робота з укладення нових договорів триває. До виписки рецептів залучено 706 лікарів первинної ланки.

На сьогодні виписано 92,5 тисячі пільгових рецептів, по 42,7 тисячі рецептів проведено відшкодування, що становить 46 % . Кількість осіб, які отримали лікарські засоби по програмі склала 25,5 тисяч. За квітень місяць використано 759,7 тис. грн., станом на 15 травня – 967,8 тисяч грн., що становить 56 % від місячного плану, оскільки фактична реалізація рецептів розпочалась в середині квітня місяця.

Продовжуючи доповідь, Володимир Ілліч відмітив, що проблемним питанням залишається відсутність повного асортименту лікарських засобів в аптечній мережі. Відтак, планується розширити перелік лікарських засобів, які передбаченні Уніфікованими протоколами надання медичної допомоги.

Також учасниками селектору обговорено питання перерахування і виплати одержувачам субсидій невикористаних сум субсидії.

Як сказав Віце-прем’єр-міністр України, виплата компенсації за зекономлені під час опалювального сезону субсидії, як перший крок до оголошеної Урядом поступової монетизації субсидій, має бути здійснена до 1 вересня поточного року.

Постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 № 300 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України” передбачено, що невикористані суми субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення в обсягах, що не перевищують вартості 100 куб. метрів природного газу або вартості 150 кВт•г електричної енергії, відтепер не залишатимуться на рахунках отримувачів в організаціях, а перераховуватимуться на особовий рахунок одержувача субсидії в банківській установі або виплачуватимуться через поштові відділення.

Вказаний механізм стосуватиметься за прогнозною оцінкою 85 тисяч одержувачів субсидії Хмельниччини, яким протягом липня-вересня планується виплатити готівкою до 700 грн. з державного бюджету на кожне домогосподарство зекономлених коштів невикористаної за опалювальний сезон субсидії на опалення.