18.05.2017 — 09:55

18 травня – День вишиванки

Сьогодні – Всесвітній день вишиванки. Започатковане це свято не так давно – лише 11 років тому. Тоді студенти Чернівецького університету домовилися одночасно прийти на навчання у вишиванках. За декілька років цей своєрідний флеш-моб набув всесвітнього розмаху, адже сьогодні до святкування долучаються у більш, ніж 60 країнах світу.

А що ж таке для нас вишиванка? Здавалось би, просто красиво оздоблений одяг. Однак насправді вишита сорочка давно перестала бути просто одягом. Сьогодні вона – символ невмирущості і нескореності нашої нації, багатовікової історії, генетичної пам’яті усіх поколінь наших предків. Пройшовши крізь біди, гоніння, поневіряння,наш народ зберіг у візерунках вишиванки свою ідентичність, прадавні вірування, прагнення до щасливого життя у власній державі. На сучасних вишиванках поєднуються різноманітні візерунки, кольори та техніки. Так само, як поєднуються в сучасності думки і сподівання сучасних українців та наших дідів та прадідів.

Тож сьогодні, беручи в руки вишиту сорочку, подивімося на неї, як на  символ душі нашого народу. Згадаймо всіх тих, хто у радянські часи кидав виклик тоталітарній системі, одягаючи вишиванку, ідентифікуючи себе як українця.

«Пам’ятаймо, що це оберіг, створений нашими предками для нас та прийдешніх поколінь. Одягаймо її з трепетом та гордістю за свою націю! Наша вишиванка заявляє усьому світові: де б ми не були, яку б не сповідували віру, яку б роботу не робили, ми – єдиний народ, ми – УКРАЇНЦІ!», – зазначає голова обласної державної адміністрації Олександр Корнійчук.