22.02.2016 — 10:20

Вірус Зіка

8837Державна санітарно-епідеміологічна служба України повідомляє, що за даними Всеукраїнської організації охорони здоров’я (надалі ВООЗ), у зв’язку із поширенням хвороби, викликаної вірусом Зіка у Латинській Америці й країнах Карибського басейну, відповідно до положень Міжнародних медико-санітарних правил (2005) 01 лютого 2016 року відбулася перша нарада Комітету з надзвичайних ситуацій ВООЗ. За результатами наради було констатовано, що ситуація, що склалася у Бразилії та Французькій Полінезії в 2014 році, є надзвичайною ситуацією в галузі громадського здоров’я, що має міжнародне значення.

Вірус Зіка передається людям при укусах заражених комарів роду Aedes, в основному виду Aedes aegypti, що живуть у тропічних регіонах. Ці ж комахи є переносниками збудників лихоманки Денге, Чикунгуньи й жовтої гарячки.

Інкубаційний період (час із моменту контакту з вірусом до появи симптомів) хвороби, викликаної вірусом Зіка, точно не відомий, але, імовірно, становить кілька діб. Симптоми захворювання схожі на симптоми інших арбовірусних інфекцій, таких як лихоманка Денге: підвищення температури тіла, висипання на шкірі, коньюнктивит, біль у м’язах і суглобах, нездужання й головний біль. Ці симптоми зазвичай є слабко вираженими і зберігаються протягом 2-7 днів.

На даний час триває дослідження потенційного зв’язку між вірусом Зіка у вагітних жінок і мікроцефалією у народжених ними дітей. До появи додаткових даних вагітні жінки й жінки, що планують вагітність, повинні проявляти особливу обачність для захисту від укусів комарів під час відвідування країн, де відбувається передача вірусу Зіка, або, без крайньої необхідності, утриматися від поїздок до країн Латинської Америки до стабілізації епідемічної ситуації в регіоні.