08.07.2017 — 08:57

8 липня відзначається Міжнародний день Дністра

Щорічно у другу суботу липня в Україні відзначають «Міжнародний день Дністра». Цьогоріч цей День припадає на 8 липня.

Ідея відзначення  Міжнародного дня Дністра в Україні полягає в тому, щоб нагадати всім мешканцям басейну про культурну та природну цінність унікальної річки, про традиції корінних мешканців виявляти турботу та бути відповідальним за природне багатство Дністра.

Назва «Дністер» відома з давніх-давен. Її щоразу сприймали по-новому і тому вона видозмінилася. Перша згадка річки датована V ст. до н.е. у творах Геродота під назвою «Тірас» (ця назва має декілька походжень: іранське означає швидкий; курдське – дикий, неприборканий). Ще є згадка з античних часів про назву «Династріс» в IV ст. Амміаном Марцелліном. А взагалі, пояснення походження назви річки Дністер може бути простим: «дон» – вода, «стрий» – швидкий.

Річка Дністер відноситься до категорії великих річок і є другою рікою на території нашої держави після Дніпра. Сучасний екологічний стан Дністра та його басейну в цілому є дуже важливим. Рівень антропогенного навантаження на екосистему річки дуже високий.

Моніторингові спостереження за станом поверхневих вод річки Дністер в місті Кам’янець-Подільський (питний водозабір) здійснюються щомісячно Хмельницьким обласним управлінням водних ресурсів.

За даними спостережень у 2017 році рівень забруднення басейну р. Дністер, в порівняні з минулим роком суттєво не змінився. Загалом у поверхневих водах басейну р. Дністер не зафіксовано перевищень гранично допустимих концентрацій для водойм господарсько-побутового призначення. Лише в березні 2017 року спостерігалося незначне перевищення ГДК для водойм господарсько-питного водокористування вмісту показника БСК20 у 1,4 рази.

По іншим речовинам, за якими велись спостереження, перевищень гранично допустимих концентрацій не зафіксовано.

Вздовж Дністра створено чимало заповідних зон — національних природних парків, заказників, пам’яток природи. Найбільшими заповідниками є «Регіональний ландшафтний парк «Верхньодністровські Бескиди» (Львівська область), «Галицький національний природний парк» (Івано-Франківська область), «Національний природний парк «Дністровський каньйон» (Тернопільська область), «Хотинський національний природний парк» (Чернівецька область), «Національний природний парк «Подільські Товтри» (Хмельницька область), «Нижньодніпровський національний природний парк» (Одеська область).

До відзначення Міжнародного дня Дністра 21 липня 2017 року в рекреаційній зоні «Сокіл» Національного природного парку «Подільські Товтри» пройде еко-фестиваль «Дністровські забави». Більш детальна інформація доступна на сайті Національного природного парку «Подільські Товтри» за посиланням https://tovtry.com/ua/news/2017-_ecofestyval/index.html.

Заходи до дня Дністра

 

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації