25.02.2016 — 15:47

Шепетівський район. Робочий виїзд до Старобейзимської сільської ради

DSC00650Населені пункти Старобейзимської сільської ради – одні з найвіддаленіших від райцентру в Шепетівському районі. Вивчення стану місцевого соціально-економічного розвитку, нагальних проблем територіальної громади стали метою робочої поїздки голови райдержадміністрації В’ячеслава Петрова та заступника голови Наталії Собчук до Старобейзимської сільської ради 24 лютого.

Керівництво району розпочали роботу із особистого прийому громадян. Розглянуто ряд особистих питань мешканців громади, зокрема щодо встановлення опіки над дітьми, працевлаштування та інші.

DSC00642У діалозі із сільським головою Ларисою Окаянюк йшлося про роль громади та її органу самоврядування у підвищенні рівня життя населення, насамперед щодо підтримки закладів охорони здоров’я, культури, благоустрою населених пунктів тощо.

За словами Лариси Михайлівни, бюджет громади останні роки поповнюється за рахунок власних доходів. Головне джерело фінансових надходжень – земля та місцеві виробничі структури. Правда, підприємців тут одиниці, проте виручає найбільший платник податків – корпорація «Сварог Вест Груп».

Керівники відвідали тутешні заклади освіти, культури, охорони здоров’я, також звернули увагу на стан доріг. Аби їх покращити, у Старобейзимській сільській раді на цей рік запланували виділити біля 200 тисяч гривень на поточний ремонт вулиць.

DSC00635Головна турбота громади – діти. У Старих Бейзимах є школа, де навчається 63 учні, діє дошкільний навчальний заклад «Веселка», який опікується 25 дітками.

Потребує ремонту заклад охорони здоров’я первинної ланки. Будівля, де розташований Старобейзимський ФАП збудована у 1961 році. Сільська рада виділяє кошти на покращення стану споруди, сприяє у придбані медпрепаратів.

Болючою для села є тема культури як галузі, яка покликана слугувати естетичним й духовним запитам, насамперед, підростаючого покоління. На жаль, заклади культури нині перебувають у стані занепаду. Застарілий книжковий фонд, який здебільшого є ровесником радянського «застою», рядно замість дверей, пронизливий холод – усе це реалії бібліотеки села. Відтак для таких закладів слід шукати комфортніші місця розташування, наприклад у школах, поближче до дітей і нових технологій, переконані керівники району.

«Активніше слід залучати сельчан до реалізації проектів, спільними зусиллями можна благоустрій села поліпшити та покращити матеріальну базу для надання культурних і освітніх послуг населенню», – сказав В’ячеслав Анатолійович.

Наразі сільська рада залучила чималі кошти, щоб зробити ремонт у будинку культури – замінено вікна, двері та планується зробити ремонт підлоги.

За результатами виїзду до Старобейзимської сільської ради, дано відповідні доручення керівникам структурних підрозділів адміністрації та визначено строки їх виконання.

І. Коханець

За матеріалами Шепетівської РДА