14.07.2017 — 09:17

Ізяславщину відвідали учасники польського культурологічного проекту «Могилу прадіда врятуй від забуття»  

 

Вже шостий рік поспіль до Ізяслава приїжджають учасники польського культурологічного проекту «Могилу прадіда врятуй від забуття» із міста Олешніца Дольно-Шльонського воєводства Республіки Польща. В ході названого проекту його учасники, а це учнівська молодь віком від 14 до 17 років, здійснюють впорядкування старих польських цвинтарів на території Хмельницької, Житомирської та Вінницької областей.

От і цього року до Ізяслава завітала група польської учнівської молоді та чолі із своїм керівником, постійним учасником реалізації проекту на території Ізяславщини, пані Малгожатою Таяк-Скрок. Слід зазначити, що до впорядкування  польського  кладовища в місті Ізяслав, яке розташоване по вулиця Незалежності, активно долучились і представники учнівської молоді міста. За ці шість років між молоддю міст Ізяслав та Олешніца встановились дружні партнерські стосунки, які закріпились вже декількома візитами юних ізяславчан до Польщі.

Так, 13 липня відбулася зустріч Ізяславського міського голови Валентини Корнійчук із дітьми-учасниками польського проекту «Могилу прадіда врятуй від забуття» та їх керівниками.  В ході зустрічі Валентина Корнійчук  щиро подякували учасникам проекту за прагнення зберегти пам’ять про своїх предків, що у свій час проживали на території України, шляхом наведення порядку та облаштування старих польських кладовищ. «Ваше відношення до збереження історичної пам’яті про свій рід та про свої культурні корені є яскравим прикладом для наслідування», – наголосила Валентина Іванівна.

Також в ході зустрічі неодноразово було наголошено, що реалізація даного проекту є прикладом як повинні будуватися сучасні польсько-українські відносини, а саме на принципах взаємоповаги до історії обох народів, розуміння особливостей менталітету кожної нації, дружби та порозуміння між двома європейським державами об’єднаної Європи.

В свою чергу, керівник групи Малгожата Таяк-Скрок, на загадку про плідну співпрацю, від цьогорічних учасників проекту подарувала міському голові футболку із емблемою проекту «Могилу прадіда врятуй від забуття».

Також цього дня гості Ізяслава провели ознайомчу екскурсію містом, під час якої ознайомились з пам’ятками історії, культурою міста Ізяслав, оглянули кімнату старожитностей і меморіальну кімнату-світлицю члена Національної Спілки письменників України, почесного мешканця  в Ізяславі та районі Василя Івановича Кравчука, які знаходяться в Ізяславській центральній районній бібліотеці.

У зустрічі також взяли участь заступник міського голови Любов Калитюк та завідувач сектору інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату райдержадміністрації Віктор Кучерук. Останній виступив в ролі екскурсовода.

За матеріалами Ізяславської РДА