26.02.2016 — 16:31

Соціальний захист учасників антитерористичної операції

IMG_078926 лютого під головуванням першого заступника Міністра соціальної політики України Василя Шевченка відбулась селекторна нарада за участі заступника голови обласної адміністрації Володимира Кальніченка, представників відповідних структурних підрозділів облдержадміністрації, сектору Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, центру допомоги учасникам АТО.

На початку наради Василь Васильович наголосив, що основними питаннями, які сьогодні винесенні на порядок денний є питання реалізації бюджетних програм соціального захисту учасників антитерористичної операції, проінформувати та надати роз’яснення про внесені зміни Кабінетом Міністрів України до нормативно-правових актів, що стосуються соціального захисту зазначеної категорії громадян.

У ході наради Володимир Кальніченко зазначив, що станом на 01.01.2016 року в Хмельницькій області проживає 4248 демобілізованих учасників антитерористичної операції, 39 інвалідів війни та 203 членів сімей загиблих учасників АТО.

У 2015 році з обласного бюджету для реалізації обласної програми соціальної підтримки осіб, які беруть (брали) участь в антитерористичній операції, та членів їх сімей виділено кошти в сумі 8443,5 тис. грн., які станом на 01.01.2016 року профінансовано у повному обсязі.

«Враховуючи важливість питання соціальної підтримки осіб, які брали участь в АТО та членів їх сімей, які зареєстровані в Хмельницькій області, на 2016 рік в обласному бюджеті передбачено кошти на реалізацію заходів обласної програми на загальну суму 3 350,0 тис. грн.», – зазначив Володимир Ілліч.

З метою надання учасникам АТО допомоги з вирішення питань, пов’язаних з їх лікуванням, реабілітацією та соціальною адаптацією, а також у зв’язку з необхідністю координації дій волонтерів і громадських організацій, які надають допомогу учасникам АТО при обласній державній адміністрації, утворено дорадчо-консультативний, допоміжний орган – Центр допомоги учасникам антитерористичної операції.

Довідково.

Документи для виплати одноразової грошової допомоги членам сімей загиблих військовослужбовців оформили 78 осіб, з них виплачено 70 членам сімей на суму 37,5 млн. гривень

Кількість поранених військовослужбовців, які оформили документи для виплати одноразової грошової допомоги – 66, з них виплачено33 на суму 4,0 млн. гривень.

Станом на 01.01.2016 року, проходять професійне навчання 142 учасники антитерористичної операції.

Пройшли курс санаторно-курортного лікування 79 осіб, які брали участь в АТО, реабілітацію – 97 осіб.

За рахунок коштів місцевих бюджетів путівками в санаторії місцевого значення забезпечено 12 постраждалих учасників АТО, оздоровленням та відпочинком забезпечено 721 дитину осіб, визнаних учасниками бойових дій.

До центрів зайнятості звернулося 885 осіб, яким надано статус безробітного та 848 особам призначено виплату матеріального забезпечення на випадок безробіття. Власну справу започаткували 26 учасників АТО.

419 військовослужбовцям, звільнених з військової строкової служби виплачено матеріальну допомогу на суму 515,4 тис. грн.

Компенсація підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період виплачено 18008 осіб на суму 53,4 млн. грн.