18.07.2017 — 17:07

Обласна служба зайнятості інформує про наслідки зовнішньої нелегальної трудової міграції та торгівлі людьми

Хмельницькою обласною службою зайнятості в межах компетенції проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення, зокрема безробітних громадян, з метою попередження торгівлі людьми та орієнтації на легальну зайнятість.

В центрах зайнятості, при необхідності, відвідувачам надаються консультації, інформація про механізми діяльності злочинних формувань у сфері торгівлі людьми, шляхи  запобігання трудовому рабству, поради та застереження виїжджаючим за кордон. Клієнти, за бажанням, можуть відвідати семінари, на яких розглядаються проблеми нелегальної трудової міграції та торгівлі людьми.

Так, протягом І півріччя 2017 року проведено 346 семінарів «Легальна зайнятість» для 7 тисяч осіб, 60 семінарів на тему «Попередження зовнішньої нелегальної трудової міграції та торгівлі людьми»,  якими охоплено 1320 безробітних. Питання запобігання торгівлі людьми розглядаються і під час заходів з молоддю, яка навчається в навчальних закладах різних типів.  Так, у січні-червні 2017 року проведено 14 таких заходів для 285 учнів ЗОШ  та  ПТНЗ.

Служба зайнятості завжди  активно долучалася до заходів та проектів, які проводилися соціальними партнерами. Так, у 2011-2014 роках обласна служба зайнятості активно брала участь та сприяла реалізації в Хмельницькій області проектів “Розвиток мережі консультативних центрів з протидії торгівлі людьми” та «Поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Україні», ініційованого Офісом Координатора ОБСЄ в Україні у співпраці з Міністерством соціальної політики та громадською організацією «Есперо».

У поточному році служба зайнятості є активним партнером і учасником проекту «Поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи в сфері протидії торгівлі людьми в Україні», який реалізується благодійним фондом «Ксена» за ініціативи ОБСЄ та Міністерства соціальної політики України. В центрах зайнятості, з початку року, в рамках проекту проведено 15 заходів для безробітних та соціальних партнерів, в яких взяли участь понад 300 осіб.

У серпні поточного року, відбудеться 5 подібних заходів в центрах зайнятості Хмельниччини.

Інформацію підготував відділ організаційно-інформаційної роботи та архівної справи ОЦЗ