19.07.2017 — 11:59

Для впровадження енергоефективності плануємо створити майданчик на базі «ProZorro. Продажі», – Зубко

Ми підійшли до моменту, коли потрібно впроваджувати більш досконалу систему інвестування в технології енергозбереження. Ця система повинна не тільки надавати кредитні ресурси, її завдання – запропонувати громадянам ефективні технічні рішення, проконтролювати якість виконання робіт, оцінити ефективність вкладених інвестицій. Всі ці завдання покликаний вирішити Фонд енергоефективності. Про це в інтерв’ю виданню «Факти» повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Фонд енергоефективності створюється з урахуванням досвіду багатьох східноєвропейських країн, де аналогічні інституції вже діють. Він запрацює через кілька місяців. До його повноцінного запуску нам потрібно підготувати нормативну базу і створити кілька IT-систем, які забезпечать його роботу», – зазначив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр повідомив, що одна база даних буде містити відкриту інформацію про те, які будинки скористалися послугами фонду, що там було зроблено і наскільки в результаті заходів скоротилося споживання енергії. Друга база даних – реєстр виданих сертифікатів енергоефективності.

«На основі цих відомостей фонд розробить стандартні рекомендації. Їх можна буде застосовувати для інших будівель. Адже більшість будинків до незалежності України будували за типовими проектами. Близько 40 серій багатоповерхівок складають 80 відсотків житлового фонду. В другій базі буде міститися інформація про аудиторів, які проводили сертифікацію. Це дуже важлива частина, оскільки, відповідно до Закону «Про енергоефективність будівель», вводиться відповідальність аудитора за достовірність інформації, зазначеної в сертифікаті», – наголосив він.

За словами Геннадія Зубка, ще одна система повинна забезпечити комунікацію між замовниками і тими, хто виконує роботи по підвищенню енергоефективності. Така платформа дозволить створити конкурентний ринок послуг, що позитивно позначиться на їх якості та вартості. «Щоб не починати роботу з нуля, плануємо створити комунікаційний майданчик на базі системи «ProZorro. Продажі», яка добре себе зарекомендувала в сфері реалізації держмайна», – повідомив він.

Мешканці будинку аби скористатися послугами Фонду мають прийняти рішення, як управляти своїм будинком. Для цього співвласники можуть створити ОСББ або обрати керуючого. Якщо буде вирішено найняти керуючого, то термомодернізацією буде займатися він.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України