21.07.2017 — 10:33

Дертківська громада придбала для Ізяславської райлікарні сучасне обладнання

Співпраця територіальних громад району із закладами соціальної сфери є досить дієвим механізмом на шляху вдосконалення якості надання найрізноманітніших послуг. Особливо розуміння проблем, з якими стикаються працівники, зокрема, такої галузі, як медицина, позначається на якості надання медичної допомоги населенню Ізяславщини. Вже неодноразово розповідалось про таку співпрацю закладівохорони здоров’я з різноманітними підприємствами, установами, приватними підприємцями та органами місцевого самоврядування. І, до речі, останній такий приклад можна назвати чи не одним із найбільш суттєвих.

Ще на початку року з ініціативи головного лікаря центральної районної лікарні Олександра Агапія, безпосередньої підтримки та участі голови райдержадміністрації Бориса Яцкова, голови районної ради Сергія Шлегеля, було порушено клопотання про закупівлю для реанімаційного відділення лікарні сучасного апарату для штучної вентиляції легень перед територіальними громадами району. Після проведення обговорення даної теми та аналізуючи наявність коштів у місцевих бюджетах, керівництво району звернулось із проханням до Дертківського сільського голови та депутатського корпусу сільської ради допомогти у закупівлі даного апарата. Розуміючи гостроту даної проблеми, депутатський корпус своїм рішенням спрямував кошти в розмірі 850 тис.грн. на закупівлю необхідного обладнання.

І ось 17 липня для колективу лікарні, зокрема для реанімаційного відділення, настав довгоочікуваний момент – урочиста передача апарату для штучної вентиляції легень «Bellavista» швейцарського виробництва. Щоб виконати цю почесну місію, до закладу завітали голова райдержадміністрації Борис Яцков, голова районної ради Сергій Шлегель, Дертківський сільський голова Михайло Шостак разом із депутатами, начальник управління фінансів Сергій Журавель. Головний лікар Олександр Агапій та завідуючий реанімаційним відділенням Олександр Мельник щиро подякували депутатам, сільському голові та усій громаді Дертківської сільської ради за такий необхідний і життєво важливий подарунок, а також керівникам району за постійну турботу про медичну галузь.

За словами завідуючого відділенням, даний апарат досить необхідний для підтримки життєдіяльності пацієнтів із дихальною недостатністю та може використовуватись як для новонароджених з масою тіла від 300 грамів, так і для дітей та дорослих. Веllavista – це не просто апарат штучної вентиляції легень. Це унікальна, що не має аналогів на українському ринку, багатофункціональна система, що дозволяє ефективно вирішувати завдання сучасної інтенсивної терапії та адаптується до різних умов надання цього виду медичної допомоги. Використання інноваційних технологій в апараті Bellavista допомагає економити витрати, час і фокусувати зусилля лікарів на їх головній меті – здоров’ї пацієнта.

Слід зазначити, що за допомогою цього апарата можливо надавати допомогу хворим не лише в умовах клініки, а й при транспортуванні хворого впродовж 4 годин. Інтерфейс і функціональні можливості системи настроюються індивідуально. Апарат оснащений необхідним набором режимів ШВЛ і моніторингу, однак, при необхідності функціонал розширюється шляхом оновлення програмного забезпечення.

Апарат дозволяє зберігати тренди пацієнта за період до одного року і переглядати їх на ПК при використанні відповідного програмного забезпечення. Говорячи про медичне застосування, серед безлічі апаратів штучної вентиляції легень, апарат Bellavista досить оптимальний для застосування у відділеннях реанімації та інтенсивної терапії.

Після вручення даного обладнання та ознайомлення з його функціями, присутні гості також відвідали хірургічне відділення та обговорили усі нагальні проблеми, які існують в медичній галузі району. А також медики висловили свої сподівання, що подібна співпраця стане гарним прикладом для інших представників органів місцевого самоврядування району. І в подальшому завдяки реалізації таких проектів медицина перейде на якісно новий і вищий рівень.

В.Служинський