24.07.2017 — 10:13

Відбувся Українсько-Білоруський економічний форум

21 липня перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко та директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олег Омелянюк взяли участь в Українсько-Білоруському економічному форумі, який відбувся у ТПП України в рамках офіційного візиту в Україну президента Республіки Білорусь. У ньому взяли участь понад 300 українських і 90 білоруських компаній.

Співорганізаторами форуму виступили ТПП України, ТПП Республіки Білорусь, Посольство Республіки Білорусь в Україні. Партнери: Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, Міністерство аграрної політики України, Міністерство закордонних справ України.

Учасники форуму обговорили стан, перспективи та пріоритетні напрямки українсько-білоруського економічного та інвестиційного співробітництва, умови та переваги ведення бізнесу в Україні та Білорусі. Також відбулися чергове засідання Українсько-Білоруської консультативної ради та B2B перемовини між представниками ділових кіл України та Білорусі.

Зараз серед торговельних партнерів України Республіка Білорусь посідає 7-ме місце серед країн світу після Німеччини, КНР, Польщі, США, Туреччини і  2-ге – серед країн СНД після Російської Федерації. Але ці обсяги явно не відповідають реальним можливостям для співпраці.

«Нині ми маємо хороші показники двосторонньої торгівлі, хоча не вийшли на рекорд  2012 року. Динаміка оптимістична – за 4 місяці 2017 року український експорт до Білорусі зріс на 40% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Імпорт теж виріс. Білорусь знаходиться в євроазійському економічному просторі, Україна – в асоціації з ЄС – обидва ці майданчики, в силу географічних, логістичних і політичних моментів, зручні для створення спільних підприємств і продажу продукції на цих ринках», – сказав президент ТПП України Геннадій Чижиков.

Загалом підписано 16 комерційних договорів. Серед підписантів – «Білорусьнафта», «ДТЕК Нафтогаз», «УкрГазВидобування», «Гомсельмаш», «Техноторг Дон», Торговий дім МТЗ «Білорусь-Україна», «Барановицьке виробниче бавовняне об’єднання», ТОВ «Білтекс», ТОВ «СХІД-БЕЛАЗ-СЕРВІС», ПрАТ «Новотроїцьке кар’єрне управління», «БелАЗ», ПАТ «Арселор Міттал Кривий Ріг», «Могильовліфтмаш», ТОВ «Карат-Ліфткомплект», ТОВ із іноземними інвестиціями «БНХ Україна», ТОВ «Укравтозапчастина», фірма «Ерідон». Експерти охрестили українсько-білоруський економічний форум найуспішнішою бізнес-подією року.

За матеріалами www.ucci.org.ua