26.07.2017 — 11:46

Особливості профорієнтаційної роботи служби зайнятості

Щоб запобігти молодіжному безробіттю, профорієнтаційна робота починається ще в школі. Фахівці служби зайнятості допомагають старшокласникам визначитися з вибором професії, навчального закладу, орієнтуючись при цьому на потреби ринку праці. Молоді ВНЗ та ПТНЗ допомагають підготуватися до виходу на ринок праці, навчають методам пошуку роботи, використанню джерел інформації про вакансії, ефективному спілкуванню з роботодавцями.

З школярами робота не припиняється і під час літніх канікул. Зараз на теренах області працює 9 літніх оздоровчих закладів. На запрошення освітян в них для дітей проводяться профорієнтаційні ігри, конкурси, вікторини, для старших дітей – тестування  з метою визначення професійної спрямованості, індивідуальні консультації, тренінгові заняття. При цьому участь в заходах беруть і соціальні партнери, які проводять бесіди і тренінги з питань здорового способу життя, запобігання торгівлі дітьми, прав та гарантій молоді.

Важливу роль у професійному виборі відіграють батьки, і служба зайнятості намагається  їм  в цьому  допомогти, розповідаючи про потреби ринку праці, правильні підходи до вибору професії, послуги служби зайнятості з профорієнтації.  Зазначила, що профорієнтаційне тестування можна пройти не тільки в центрах  зайнятості, а і  на  сайті Державної служби зайнятості, сайті «Моя кар’єра», а невдовзі почне працювати нова онлайн-платформа ДСЗ з дистанційної профорієнтації та профнавчання.

Державною службою зайнятості України створено 20  анімаційних відеороліків профорієнтаційного спрямування, які відповідно до висновку Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення мають формат соціальної реклами. Метою роликів є спонукання учнів шкіл та випускників до вивчення своєї майбутньої професії. Кожна серія – це розповідь про професію, яка має попит на вітчизняному ринку праці сьогодні та в найближчому майбутньому. Відеоролики використовуються під час роботи зі шкільною молоддю, особливо випускних класів, в позакласний час, для  проведення профорієнтаційних тренінгів, гуртків та ін., які можна побачити на офіційному каналі ДСЗ в «Ютуб.

 

За інформацією відділу організації профорієнтації Хмельницького ОЦЗ