27.07.2017 — 09:39

Управлінням Держпраці проведено 465 перевірок щодо дотримання законодавства про оплату праці

За період січень – червень (6 місяців) 2017 року Управлінням Держпраці у Хмельницькій області проведено 465 перевірок у 454 суб’єктах господарювання з питань додержання законодавства про оплату праці та легалізації трудових відносин, з них 8 перевірок – на підприємствах-боржниках із виплати заробітної плати. Про це на розширеному засіданні колегії облдержадміністрації повідомив начальник управління Держпраці у Хмельницькій області Олексій Глушаков.

За словами посадовця, тільки за час безпосереднього проведення перевірок державними інспекторами Управління Держпраці в області у підприємствах області за січень – червень 2017 року заборгованість із виплати заробітної плати, за результатами здійснених Управлінням Держпраці заходів впливу під час проведення перевірок щодо усунення встановлених порушень, зменшилася на загальну суму 353 тис. грн. на 11 підприємствах-боржниках.

Із загальної кількості перевірок з питань праці (465), проведених у І півріччі цього року, питання дотримання мінімальних гарантій досліджувалося в кожній другій перевірці Управління Держпраці (229 перевірок – з питань мінімальних гарантій).

В ході вищевказаних перевірок факт порушення мінімальних розміру заробітної плати в попередніх періодах встановлено на ТОВ “Діамант”, м. Хмельницький. При цьому станом на дату перевірки підприємство самостійно провело доплату з метою дотримання рівня мінімальної заробітної плати працівникові.

Також факт порушення мінімальних гарантій в оплаті праці знайшов документальне підтвердження у ДНЗ №10 “Золота рибка” Красилівської міської ради відносно 1 найманого працівника. За результатами перевірки на заклад накладено штраф – 32 тисячі гривень.

З початку року з метою усунення встановлених порушень внесено 267 приписів, складено і предано до суду 124 протоколи про адмінпорушення, 3 матеріали перевірок передано до органів Національної поліції за ознаками злочинів, передбачених ст. 172, 175 Кримінального кодексу України.

Крім того, інспекторами внесено 147 подань роботодавцям про притягнення винних осіб до дисциплінарної відповідальності. Загальне охоплення реагуванням щодо притягнення первірених роботодавців до адміністративно – кримінальної та дисциплінарної відповідальності за встановлені порушення складає 274 заходів, або 105 % відносно усіх роботодавців, де встановлені порушення (261).

Підсумовуючи свій виступ, Олексій Глушаков зазначив, що за І півріччя 2017 року за порушення законодавства про працю Управлінням Держпраці у Хмельницькій області відповідно ст. 265 Кодексу законів про працю України накладено 1 млн. 560 тис. грн. фінансових санкцій на 269 суб’єктів господарювання-порушників трудового законодавства.

За інформацією управління Держпраці у Хмельницькій області