28.07.2017 — 10:04

У світлі знаменної і величної події – День Хрещення Київської Русі

28 липня в Україні відзначається одна із найбільш знаменних дат в історії України – Дня Хрещення Київської Русі-України. Ця дата обрана не випадково, адже саме в цей день Православна Церква вшановує пам’ять Святого Рівноапостольного князя Володимира, онука великої княгині Ольги, відомого також як Володимир Червоне Сонечко.  Володимир, хрестивши у 988 р. Київську Русь, зробив її рівною з іншими європейськими державами та повноцінно включив її у християнську цивілізацію, тому згадка про ці дні є дуже особливою для кожного українця.

 

Як державне свято цей день був встановлений в Україні в рамках святкування 1020-річчя Хрещення Київської Русі згідно з указом Президента України від 25 липня 2008 року № 668/2008 “Про День хрещення Київської Русі-України”. Таке рішення прийнято “враховуючи значення православних традицій в історії і розвитку українського суспільства”.

У цей знаменний день традиційно у релігійних закладах Ізяславщини  відбулись богослужіння і молитви за Україну, народ, єдність.

До дня святкування хрещення Київської Русі, за сприяння сектору культури райдержадміністрації, відбувся щорічний захід. У круглому столі, присвяченому цій події, прийняли активну участь перший заступник голови райдержадміністрації Павло Ковальчук, заступник голови райдержадміністрації Володимир Левченко, представників різних релігійних конфесій, закладів культури та громадськості.

Тематичний захід розпочався із невеличкого екскурсу в історію хрещення Київської Русі-України, який провела завідувач сектору культури райдержадміністрації Марія Кучерук.

Перший заступник голови райдержадміністрації Павло Ковальчук привітав учасників зібрання з 1029 річницею Хрещення Київської Русі та зазначив, що з часу утворення незалежної Української держави кількість релігійних громад в районі збільшилась в кілька разів, а проповіді слова Божого у відновлених та новозбудованих храмах сприяють відродженню християнських духовних цінностей. Також висловив глибоку подяку представникам релігійних конфесій Ізяславщини, віруючим, усім, хто докладає зусиль до зміцнення духовних першооснов нашого суспільства, та побажав взаємоповаги, любові і миру серед вірян різних конфесій та в усій Україні.

Далі зустріч продовжилась жвавим обговоренням цінностей християнства в житті нашого народу та ролі Хрещення Русі, як рушійної сили в розвитку культури у всьому світі.

Присутні представники різних релігійних конфесій зазначили, що День святого рівноапостольного князя Володимира можна назвати як релігійним, так і державним, адже саме Володимир Великий заклав той камінь, в основі якого сформувалася велика віра, культура, традиції та духовні цінності нашої держави. І таким чином Київська Русь увійшла в родину європейських держав. Християнство мало всебічний вплив на культурне життя наших предків: на освіту й літературу, на живопис і архітектуру, на державні закони й політику тощо. Християнство визначило основу середньовічної культури нашої країни і тим поєднало слов’янський культурний світ і Київську Русь з культурними колами християнських народів Сходу і Заходу. Культура, що прийшла на Русь після прийняття християнства з Візантії, продовжувала далі розвиватися на ґрунті власної творчості. Це сприяло історичному самовизначенню Київської Русі та знаходженню нею свого місця у світовому історичному процесі.

А також богослужителі висловили своє переконання, що кожен українець-християнин зустрічає 1029–річчя хрещення Київської Русі із радістю в серці.

До висловлювань представників релігійних конфесій приєднались і присутні учасники заходу, поділившись своїми переконаннями та поглядами.

Працівниками центральної районної бібліотеки була підготовлена тематична виставка літератури під назвою «1029 років хрещення України-Русі», із якою усі бажаючі мали нагоду ознайомитись.

 

За матеріалами сектору культури Ізяславської райдержадміністрації