01.03.2016 — 15:03

Аграрії області розпочали проведення комплексу весняно-польових робіт

IMG_0797Обговорення стану перезимівлі озимих культур, підготовки та проведення комплексу весняно-польових робіт 2016 року, відбулось під час селекторні наради під головуванням першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Ярослава Краснопольського за участі заступника голови облдержадміністрації Володимира Кальніченка, представників відповідних структурних підрозділів облдержадміністрації, райдержадміністрацій.

На сьогодні, агроформування області, всіх форм власності, активно проводять підживлення озимих зернових культур і ріпаку. Так, станом на 1 березня вже підживлено 66% озимих зернових та 91% озимого  ріпаку.

Найближчими днями розпочнеться сівба ярих культур, якими буде засіяно майже 770 тис.га, (ярі зернові – 27%, технічні культури –36%).

Важливе значення відводиться забезпеченню посівного матеріалу на весняний засів. За останніми даними, в цілому по області до посівних кондицій підготовлено 101% до потреби ярих культур. Сільгосптоваровиробники області приступили до закупівлі мінеральних добрив, яких вже придбано на 145 тис. тонн (100% до мінімальної потреби). Засобів захисту рослин придбано 51%, забезпеченість протруйниками – 90%, паливно-мастильними матеріалами – 63% до потреби.

Крім цього, однією із умов проведення весняно-польових робіт є забезпеченість кожного аграрія якісним насінням, зокрема, ярих зернових і зернобобових культур сільгосппідприємствами області до вимог кондицій доведено і сертифіковано 16 тис. тонн (105%). Забезпечено достатню кількість насіння ярої пшениці – 154%, ярого ячменю – 111%, гороху – 117%.

Держсільгоспінспекції області регулюється процес перевірки якостей насіння по мірі отримання відповідних повідомлень від суб’єктів господарювання. Згідно міжнародних вимог насінництва зернових культур кукурудзи та сорго, етап відтворення насіння завершується виробництвом 2 генерації. Проте в області залишається питома вага насіння наступних генерацій у кондиційному насінні.

Висів насіння не сертифікованого в встановленому порядку є неприпустимим що призведе до значних матеріальних збитків виробників.

Володимир Кальніченко підкреслив важливість врахування рекомендації з проведення комплексу весняно-польових робіт та обов’язковість організації підживлення на ранніх посівах, що сприятиме старту та відновлення вегетації культур.

Т.Стаднік