02.03.2016 — 09:36

Відкриття музею поету-подолянину Григорію Храпачу

IMG_20160301_1328521 березня у приміщенні Гелетинецької загальноосвітньої школи Хмельницького району відбувся захід, присвячений відкриттю музею поета-подолянина, справжнього сина України – Григорія Храпача.

Григорій Якович Храпач – талант народжений в селі: воїн, вчитель, філософ, письменник, казкар, загадкар, художник, музикант.

Простора зала навчального закладу ледь вмістила усіх гостей свята пам’яті письменника. Серед запрошених: керівництво району, голова Гвардійської об’єднаної територіальної громади Тетяна Нетреба, представники закладів культури району. На відкриття музею завітали також колеги письменника: голова обласної організації Національної спілки письменників України Василь Горбатюк та відомий подільський письменник Анатолій Ненціньський.

На початку заходу присутні вшанували пам’ять Григорія Храпача хвилиною мовчання й прослухали музичну композицію «Пам’яті Григорія Яковича».

Урочистості супроводжувались творчими виступами артистів районного будинку культури, гурту «Подільські явори» та учнів місцевої школи.

Звертаючись до учасників зібрання, Леся Коменда висловила глибоку шану й повагу до Григорія Храпача, як письменника й художника.

DSC_4497«Наділений Божим даром митця, Григорій Якович мав талант бути справжньою Людиною. Він був істинним патріотом, який не мислив себе без рідної землі, її вірних синів та дочок, вболівав за щасливу долю України», – сказала Леся Мирославівна.

Посадовець відзначила досягнення поета, й зауважила, що його творчі здобутки відомі не лише у нашому прибузькому краї, на теренах України, а й далеко за її межами, адже твори Григорія Храпача перекладені 14-ма мовами світу.

Галина Степанівна, невістка письменника, провела першу екскурсію. Запрошені побачили як і чим жив письменник, його особисті речі, зокрема, друкарську машинку, чорнильницю, сорочку-вишиванку, з якою він не розлучався, частину домашньої бібліотеки, музичні інструменти, на яких грав Григорій Якович, написані ним літературні твори, картини та вірші, а також листи шанувальників його творчості.

Сердечно дякуємо односельчанам, та усім тим, хто доклав зусилля для створення цього унікального музею.

І. Коханець

За матеріалами Хмельницької РДА