14.08.2017 — 10:32

Олег Омелянюк відвідав агроформування Старокостянтинівщини

Хмельниччина  жнивує, і агроформування області  вже зараз можуть констатувати гарні  показники врожайності та валового збору зерна.

Під час жнив керівництво області не обмежується лише загальними рекомендаціями. В гарячу пору важлива кожна хвилина, тому робочий графік поїздок керівництва розписаний по днях.

11 серпня поточного року із робочим візитом відвідав  Старкостянтинівський район директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олег Омелянюк.

На Старокостянтинивщині  як і скрізь на Хмельниччині  найгарячіша  і найвідповідальніша пора – жнива. У 2017 році у районі до збирання підлягає 26,8 тис. га ранніх зернових і зернобобових культур.  Збільшено до попереднього року посівні площі  ярих зернових культур на  3,4 тис. га.   В загальному посівні площі зернових культур (включаючи озимі культури) збільшено на 7,8 тис. га.

Хлібороби Старкостянтинівщини ретельно готувалися до жнивної компанії. Сільгосппідприємствами з початку року придбано 30 одиниць  сільськогосподарської техніки та обладнання на суму  близько 22 млн. грн. Для проведення збиральних робіт  закуплено 1985 тонн дизельного пального  та  237 тонн  бензину.

На даний час агроформуваннями Старорокостянтинівського району  скошено    та  обмолочено  23533  га ранніх зернових та зернобобових культур та  намолочено  130054 тонни при  урожайність 55.3 цнт/га.

Жнива у розпалі і в СГК «Решнівецький» с.Решнівка (голова правління Василь Гальома) та ФГ «Династія» с.Йосипівка (голова фермерського господарства (Ігор Васелевський), куди завітали голова Старокостянтинівської районної адміністрації Сергій Фесун та директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олег Омелянюк.

В сільськогосподарському кооперативі «Решнівецький» с.Решнівка до збирання підлягає ранніх зернових та зернобобових культур 435 га, на даний час  скошено 350 га, обмолочено – 350 га, намолочено – 1772,2 га, урожайність – 50,6 цнт/га.

У фермерському господарстві «Династія» с.Йосипівка до збирання підлягає 462 га ранніх зернових та зернобобових культур. На даний час скошено 430 га, обмолочено – 430 га,намолочено – 3508 га, урожайність – 81,6 цнт/га.

Слід зазначити, що керівництво вищевказаних агроформувань велику увагу приділяють розвитку тваринництва. Адже важливим чинником забезпечення населення повноцінними продуктами харчування є ефективний розвиток галузі тваринництва.  Також тваринництво розглядається як стратегічно важлива галузь у загальній структурі сільськогосподарського виробництва.  При успішному розвитку галузі значна кількість сільських мешканців має робочі місця, зменшуються соціальні проблеми села.

В СГК «Решнівецький» с.Решнівка утримується 524 голів ВРХ, в тому числі 160 голів корів, 351  голів свиней. Народилось 97 голів телят, 205 голів. поросят. Кооперативом реалізовано 50,9 тонн м”яса, вирощено м”яса 52,35 тонн.

Виробництво молока становить 474,8 тонн, надій молока на корову – 2967,5 кг.

У фермерському господарстві «Династія» с.Йосипівка утримується 627 голів ВРХ,  в тому числі 190 голів корів. Наявність поголів’я свиней  становить 1689  голів. Народилось 101 голів телят,  510 голів поросят. Реалізовано 52,2 тонн м’яса,  вирощено м’яса 117,7 тонн. Виробництво молока – 729,5 тонн, надій молока на корову – 3839,5 кг.

Цьогоріч щедрими вдалися врожаї, що неабияк тішить аграріїв області. Саме тому, Олег Омелянюк наголошує, що хлібороби мають провести увесь жнивний комплекс в стислі терміни, щоб зберегти якість вирощеного збіжжя і високі показники врожайності – головне завдання, яке постає зараз перед агроформуваннями.  Адже в цю справу вкладено не тільки працю, а й душу, любов до землі, тож і очікують відповідну віддачу.

А вже після того, як буде зібрано остання зернина, в сільгосппідприємствах області  почнуть і розрахунки з пайовиками.