15.08.2017 — 17:03

Освіта для нас є пріоритетом, – Володимир Гройсман

15 серпня відбулась спеціальна селекторна нарада з питань підготовки до нового навчального року під головуванням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич. Від Хмельницької області участь у нараді взяв заступник голови облдержадміністрації Валерій Олійник.

Уряд України в рамках реалізації п’яти ключових реформ держави розпочинає пілотні проекти загальнодержавної програми “Нова українська школа” і залишає в числі пріоритетів інвестування в освіту та подальше збільшення зарплат українських вчителів.

“Ми починаємо програму ” Нова українська школа”. Освіта для нас є пріоритетом. Людина лише раз в житті може отримати якісну дошкільну й шкільну освіту. І наше завдання – забезпечити доступ до такої освіти, аби наші молоді люди були конкурентними в подальшому житті – сказав Глава Уряду. – В 2017 році ми також визначили пріоритетом збільшення на 50% зарплат вчителям. Ми будемо підтримувати цей напрямок, і в бюджеті 2018 року він знайде своє відображення. Ми маємо повернути в школи вчителів, які через брак коштів свого часу пішли шукати кращої долі”.

Прем’єр-міністр нагадав, що в рамках досягнення поставлених цілей Уряд сприятиме роботі в декількох напрямках, а саме: продовження створення опорних шкіл, яких в Україні налічується вже понад 380, закупки шкільних автобусів, забезпечення освітніх потреб в гірській та сільській місцевості. Відповідні доручення вже дані профільним міністерствам, в тому числі Мінрегіону та Мінфіну. Окрема увага – забезпеченню умов навчання – від ремонту шкіл до повної комплектації підручниками вже з 1 вересня, “а не в грудні”, а також вирішенню питання перевантаження шкіл і зменшення черги в дошкільні навчальні заклади. Глава Уряду висловив впевненість, що проблему черг в дитячі садки можна вирішити вже за три роки спільними зусиллями Уряду та місцевої влади, яка завдяки децентралізації має в своєму розпорядженні достатні ресурси. “Завдяки децентралізації місцеві бюджети зросли на 100 млрд грн, – наголосив Глава Уряду. – Думаю, ми приймемо (урядове) рішення і зобов’яжемо місцеву владу вирішити проблему (будівництва садків). Кошти бюджетів мають працювати на маленьких українців”.

Зокрема 1-го вересня до 1-го класу піде 408 тис. 208 першокласників.

Щодо черг у дошкільні навчальні заклади, то з початку року черга в садки скоротилася на 13 тис. місць – до 65 тисяч. “І до кінця року ми очікуємо, що черга скоротиться ще на 13 тис., – сказав Володимир Гройсман. – Черга в садок – неприпустима річ. Неможна українця змалку привчати до черг. І саме тому нам треба до 2020 року включно зробити так, аби черга дорівнювала нулю”.

Про ситуацію у освітній галузі Хмельницької області доповів Валерії Цезарович, який зазначив, що в області мережа навчальних закладів складається з 783 дошкільних, 747 загальноосвітніх, 28 професійно-технічних та 31 вищий навчальний заклад.

В поточному році реконструйовано, добудовано, відкрито  – 7 дошкільних закладів, та створено 7 додаткових груп  в існуючих.

Всього створено 255 додаткових місць в садочках, а до кінця року планується створити ще 205 додаткових місць.

«В області працюватиме 12 опорних шкіл, що на 8 більше, ніж в попередньому році, – зазначив Валерій Олійник. – Цьогоріч більш як для 13 тис. молодого покоління області пролунає перший дзвоник».

Планується організувати інклюзивне навчання у 66-тишколах (168 класів) та у 16-тисадочках (30 груп), буде охоплено 302 дітини з особливими потребами для яких забезпечено доступність в приміщеннях закладів  та на прибудинкових територіях, зокрема наявні пандуси, переобладнано санітарно-гігієнічні кімнати, обладнано пішохідні зони.

Станом на 1 серпня парк шкільних автобусів становить 394 одиниці, завдяки чому буде організовано 100% підвезення учнів та педагогів до місця навчання, роботи і додому.

Всього підвезення забезпечено для 13 тис.212 учнів і дітей та 2 тис.879 вчителів.