19.08.2017 — 09:00

19 серпня – Всесвітній день бездомних тварин

Щорічно кожну третю суботу серпня люди, небайдужі до долі братів менших, відзначають Всесвітній день безпритульних тварин. Цього року цей день припадає на 19 серпня. Дата з’явилася в календарі на початку 1990-х років за ініціативи Міжнародного товариства прав тварин та волонтерських зоозахисних організацій.

Ця дата вважається не святом, а приводом звернутися до проблеми бездомних тварин, розповісти максимальній кількості людей про їх трагічну долю. Сумна статистика стверджує, що 75% бездомних тварин вигнані на вулицю жорстокими господарями. Кількість безпритульних тварин в Україні становить 500 тисяч. Опинившись без допомоги людини, непристосовані звірі приречені на голод і загибель.

Одне із завдань Дня безпритульних тварин – пробудити у власників тварин свідоме ставлення до своєї ролі, з тим щоб запобігти поповнення лав бездомних кішок і собак через неконтрольоване розмноження домашніх вихованців.

Перший закон, спрямований на захист тварин від жорстокості, був прийнятий у Великобританії в 1822 році. Найсприятливіші умови для тварин – в Австрії, де законодавство забороняє, наприклад, обрізати собакам хвіст і вуха, використовувати диких тварин у цирках, продавати цуценят і кошенят у вітринах зоомагазинів тощо.

В нашій країні нормативно-правове регулювання захисту тварин здійснюється законами України «Про тваринний світ», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про ветеринарну медицину», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про захист населення від інфекційних хвороб» та  іншими нормативно-правовими актами. Україна зараз знаходиться на шляху боротьби за гуманне поводження з тваринами безхатченками.

У всесвітній день бездомних тварин варто ще раз сказати про те, що всі тварини заслуговують любові та турботи – породні та «дворняги», здорові та безпорадні, всі без виключення. Подаруйте безпритульній тварині шанс на щасливе життя, заберіть безхатченка з вулиці або з притулку і більшої вдячності та відданості ніж від нього годі буде чекати.

Давайте не забувати про те, що ми одна велика сім’я на маленькій планеті і, роблячи добру справу, допомагаючи нашим братам меншим, ми допомагаємо собі.

 

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації