13.09.2017 — 17:13

В. Кальніченко: При тісній співпраці ГУ Держгеокадастру в області з РДА ми зможемо навести порядок у земельних відносинах  

Про це зазначив перший заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко під час засідання обласного оперативного штабу зі сприяння реагуванню на випадки захоплення земель аграріїв чи збіжжя. До участі у засіданні були запрошенні члени оперативного штабу, голови районних державних адміністрацій, в.о селищного голови Староушицької селищної ради та голова Грушківської сільської ради.

Розпочалося засідання з розгляду заяв Староушицької селищної ради Кам’янець-Подільського району та Грушківської сільської ради Кам’янець-Подільського району щодо незаконного розподілу земельних ділянок.

З даного питання доповіла Олена Халавчук – начальник юридичного управління Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області.

Олена Миколаївна пояснила, що у червні до Головно управління надійшли звернення громадян стосовно надання дозволів розроблення документації землеустрою на відведення земельних ділянок, які розташовані на території Староушицької селищної ради.

“Такі дозволи надійшли до нас упродовж червня 2017 року. Усі ділянки відносилися до земель сільськогосподарського призначення державної власності та перебували в користуванні фермера. Від фермера надійшла нотаріально засвідчена заява, згідно із якою він надав згоду на вилучення у нього цієї ділянки та надання дозволів розроблення документації землеустрою іншим громадянам”, – додає начальник юридичного відділу Головного управлінні Держгеокадастру у Хмельницької області .

Як зазначає посадовець, такі дії були цілком законними, тому упродовж червня надали громадянам дозволи на розроблення документації землеустрою. Окрім того, змінили цільове призначення з “фермерського господарська” на “для ведення особистого селянського господарства”.

 

Представники прокуратури області додали, що сьогодні у суді знаходиться справа за позовом прокуратури до Держгеокадастру та фермера, який стосується визнання договорів оренди 2015 року недійсними. Відтак, прийнято рішення припинити Держгеокадастру  процедуру оформлення документації на землі ДП “Староушицьке”, допоки ситуація не з’ясується.

В продовження засідання присутні заслухали інформацію представника слідчого управління Головного управління Національної поліції у Хмельницькій області про хід досудового розслідування за заявами ТОВ “Промінь Поділля” та ДНЗ “Подільський центр професійно-технічної освіти”.

Представник правоохоронних органів зазначив, що на сьогодні за заявою ТОВ «Промінь Поділля» порушено кримінальну справу, про що внесено відповідну інформацію до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Наразі проводяться слідчі дії.

Далі заступник начальника управління з питань державної реєстрації – начальник Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області Світлана Лисюк проінформувала про стан виконання протокольних рішень, прийнятих на засіданнях оперативного штабу 15 та 31 серпня 2017 року.

Так, на виконання протокольного рішення оперативного штабу від 15.08.17 за ініціативи ГТУЮ 29 серпня було проведено спільну нараду з працівниками Головного управління Держгеокадастру та суб’єктами державної реєстрації області з метою напрацювання спільної практики та дієвих механізмів, спрямованих на уникнення випадків подвійної реєстрації прав оренди земельних ділянок. За результатами наради прийнято узгоджені рішення щодо забезпечення Головним управлінням Держгеокадастру в області надання повної та достовірної інформації про зареєстровані договори оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення до 01.01.2013 на запити державних реєстраторів прав і нотаріусів, а також щодо необхідності проведення працівниками відділів Держгеокадастру області ретельної перевірки щодо зареєстрованих договорів оренди земельних ділянок з усіх наявних джерел (паперових та електронних) у разі надходження запитів державних реєстраторів.

Крім того, з метою упередження випадків порушення законних прав та інтересів землекористувачів протокольним рішенням від 15.08.17 було доручено ГТУЮ, Головному управлінню Держгеокадастру в області, місцевим державним адміністраціям протягом серпня – жовтня 2017 року вжити заходів щодо підвищення рівня правової обізнаності відповідної категорії населення. З цією метою ГТУЮ було здійснено 35 виступів у ЗМІ щодо роз’яснення положень земельного законодавства, діяльності оперативного штабу, а також оприлюднено 26 публікацій з відповідної тематики на офіційному веб-сайті ГТУЮ та у соціальних мережах. Крім того, здійснено 8 виїздів «мобільних груп» з метою роз’яснення законодавства, якими охоплено 20 населених пунктів: 7 районних центрів і 13 сіл, селищ).

Як зазначила Світлана Станіславівна, на сьогодні проінформували про проведену роботу 17 РДА. Не надали інформацію Дунаєвецька, Старосинявська і Чемеровецька РДА, а також Головне управління Держгеокадастру в області. Загалом переважна більшість РДА формально віднеслась до виконання вказаного доручення разом з тим, належним чином спрацювали Білогірська, Красилівська, Новоушицька, Полонська, Славутська, Старокостянтинівська райдержадміністрації (надруковано відповідні статті в друкованих ЗМІ, проведено виїзні прийоми громадян, збори власників земельних паїв, наради з керівниками агроформувань району тощо).

Також на виконання протокольного рішення оперативного штабу № 2 від 31.08.17 заяву директора Державного навчального закладу «Подільський центр професійно-технічної освіти» Рущака М.Ю. від 17.08.17 направлено правоохоронним органам з метою перевірки наявності у зазначених в заяві фактах ознак кримінального правопорушення. Крім того, 04.09.17 копії звернення ФГ «Дзеленецьке» було направлено народному депутату Помазанову А.В. для вивчення та реагування.

Підсумовуючи засідання Володимир Кальніченко звернувся до голів районних державних адміністрацій області з проханням невідкладно інформувати оперативний штаб у разі наявності інформації щодо захоплення земельних ділянок чи врожаю та інших порушень прав землевласників та землекористувачів на території відповідного регіону. Також Володимир Ілліч додав, що тільки при тісній співпраці Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області з районними державними адміністраціями ми зможемо навести порядок у земельних відносинах.

Відтак, за результатами засідання члени оперативного штабу вирішили рекомендувати прокуратурі області вжити додаткових заходів контролю за додержанням вимог законодавства органами Національної поліції щодо реєстрації та розслідування повідомлень про вчинення кримінальних правопорушень, пов’язаних з самовільним захопленням земельних ділянок, підробкою документів, шахрайства, перешкоджанням підприємницькій діяльності, крадіжкою врожаю та іншими правопорушеннями пов’язаними з порушенням прав землевласників та землекористувачів.

Також необхідно звернути увагу голів Дунаєвецької, Старосинявської, Чемеровецької, Городоцької районних державних адміністрацій та керівництва Головного управління Держгеокадастру в області на необхідність належного виконання прокольного рішення оперативного штабу від 15.08.17 щодо вжиття заходів з підвищення рівня правової обізнаності землекористувачів (шляхом проведення відповідних виступів та оприлюднення інформації в засобах масової інформації, проведення спільних виїзних прийомів тощо), з метою упередження випадків порушення законних прав та інтересів даної категорії населення.