18.09.2017 — 10:15

18 вересня – Всесвітній день моніторингу якості води

18 вересня в усьому світі відзначається Всесвітній день моніторингу якості води. Цей день був заснований в 2003 році, ініціатором його створення виступив американський Фонд чистої води.

З перших кроків людина не могла обійтись без води. Вода – необхідна умова життя. На всіх етапах свого розвитку людство пізнавало суть однієї з найнезвичайніших речовин на світі – води – і усвідомлювало головну істину: вода є всюди і без неї не може обійтися ніщо живе.

Вода – природний розчинник і разом з нею в організм людини потрапляє багато цінних речовин. Саме тому, потрібно проводити моніторинг якості води для одержання кількісної інформації щодо поточних рівнів шкідливих чи потенційно шкідливих параметрів якості води з метою оцінки забруднення і збитків від нього.

Стан поверхневих вод Хмельницької області відслідковується суб’єктами моніторингу: Хмельницьким обласним центром з гідрометеорології та Хмельницьким обласним управлінням водних ресурсів.

Лабораторією Хмельницького обласного центру з гідрометеорології відбираються проби поверхневих вод річок Південний Буг, Бужок та Случ.

Хмельницьким обласним управлінням водних ресурсів здійснюється спостереження за станом поверхневих вод річок Дністер, Південний Буг, Случ та Хомора.

Всесвітній день моніторингу якості води став глобальною інформаційно-освітньої програмою, спрямованою на поінформованість суспільства про проблеми води та участь у захисті водних ресурсів у всьому світі.

З кожним роком у святкуванні дня води беруть участь все більше країн. Традиційним заходом цього дня є проба води в різних куточках земної кулі для оцінки її якості та безпеки для життя людей і живих організмів.

 

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів Хмельницької облдержадміністрації