18.09.2017 — 14:45

У МОЗ наголосили на необхідності посиленої рутинної імунізації проти кору

13 вересня Міністерство охорони здоров’я України провело селекторну нараду з регіонами у режимі відеоконференції. Цього разу обговорили План заходів посиленої рутинної імунізації проти кору. Такі дії пов’язані зі спалахом в нашій державі цього небезпечного інфекційного захворювання. У Міністерстві створений оперативний штаб з реагування на ситуацію з поширення кору в Україні. Аналогічні штаби (комісії) організовані і в регіонах, у т.ч. при Департаменті охорони здоров’я Хмельницької облдержадміністрації.

Як зазначив у ході селектору заступник Міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк, наприкінці серпня відбулася нарада під головуванням Віце-прем’єр-міністра України В’ячеслава Кириленка, де йшлося про зупинення спалаху кору у державі. За результатами обговорення керівники Міністерств охорони здоров’я і освіти та науки Уляна Супрун і Лілія Гриневич погодились діяти спільно у цьому напрямку та підписали спільного листа. Зокрема, для запобігання подальшому розповсюдженню хвороби категорично заборонено допускати в організовані дитячі колективи (дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади) дітей, які не мають щеплення проти кору, у 3 областях України з високими рівнями захворюваності на кір (Івано-Франківській, Одеській та Тернопільській). Посадовці не виключають, що до такого реагування можуть вдатися і в інших областях при потребі.

Наразі акцент МОЗ робить на посиленій рутинній імунізації дітей 2008-2015 років народження, котрі, з певних причин, не були вакциновані. Відповідно до Всеукраїнського календаря профілактичних щеплень, комбіновану вакцину КПК (проти кору, паротиту та краснухи) «Пріорікс» вводять двічі – у віці 1 рік з подальшою ревакцинацією у 6-річному віці. На сьогодні у багатьох дітей дещо зміщений графік щеплень через відсутність вакцини у попередні роки.

Начальник відділу програмування та проектів Управління громадського здоров’я МОЗ України Сергій Платов підкреслив, що необхідно перш за все проводити роботу з батьками, чиї діти не були вакциновані від кору, та медичними працівниками, які безпосередньо проводять щеплення. Посадовець наголосив, що у регіонах є вакцина КПК. Також в Україну надійшла нова її партія, яка за наказом МОЗ про її розподіл надійде у регіони. Наголошено на необхідності суворого дотримання умов «холодового ланцюга» під час зберігання вакцини. Сергій Михайлович висловив вдячність за підтримку міжнародним партнерам – ЮНІСЕФ і ВООЗ, які проводили тематичні навчання та тренінги для представників регіонів.

Посадовці Міністерства підкреслили, що про результати здійснення посиленої рутинної імунізації території мають звітувати МОЗ щопонеділка.

Заступник директора Департаменту Тетяна Косовська повідомила, що у нашій області відпрацьовані всі накази Міністерства, вжито всі відповідні заходи. Також регулярно проходять засідання обласної комісії зреагування на ситуацію з поширення кору. Тетяна Петрівна звернулася до представника МОЗ з окремими тематичними запитаннями та внесла кілька пропозицій.

Головний епідеміолог Департаменту Олександр Мирний повідомив, що за 8 місяців 2017 року у Хмельницькій області зареєстровано 8 випадків захворювання на кір, половина з них – діти. 4 хворих підхопили недугу в інших областях, від них захворіли ще 4 уже на Хмельниччині. Останній випадок кору на території області був зафіксований 7 серпня. Усі випадки локалізовані, протиепідемічні заходи проведені.

Олександр Мирний повідомив, що станом на 6 вересня 2017 року на залишку в лікувально-профілактичних закладах області було 12 108 доз вакцини та очікується централізована поставка ще 19 682 доз вакцини «Пріорікс». Цієї кількості, за висновком посадовця ДОЗ, буде достатньо, щоб охопити щепленням всіх підлягаючих дітей до кінця 2017 року.

Медики вчергове наголошують, що єдиним і найбільш ефективним методом профілактики кору є вакцинація. Провести щеплення від цієї недуги можна у центрах первинної медико-санітарної допомоги за місцем проживання дитини. Важливе також своєчасне звернення батьків хворих дітей та дорослих хворих за медичною допомогою та недопущення контакту здорових осіб із хворими на кір.

 

Інна Левінська, Хмельницький обласний Центр здоров’я