21.09.2017 — 16:07

Управління Держпраці: власники ліфтів повинні суворо дотримуватися законодавства з охорони праці

Управління Держпраці у Хмельницькій області звертається до власників ліфтів з вимогою суворо дотримуватися законодавства з охорони праці. Зокрема, проводити якісні своєчасні ремонти, технічне обслуговування, періодичні технічні огляди, експертні обстеження (у разі відпрацювання граничного строку експлуатації), отримувати відповідний дозвіл до введення в експлуатацію ліфта, щоб унеможливити виникнення ситуацій, які призводять до травмування і загибелі людей!

Слід зазначити, що рішення про введення ліфта в експлуатацію приймає власник на підставі позитивного висновку технічного огляду та за наявності дозволу на експлуатацію машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки.

Нагадуємо, що у багатоповерхових житлових будинках України експлуатується понад 80 тисяч ліфтів, значна частина яких відпрацювала визначений нормативними документами термін експлуатації – 25 років. Ці ліфти морально застарілі, а обладнання та металоконструкції – фізично зношені.

Технічний стан більшості ліфтів та будівель, де вони встановлені, не відповідає вимогам безпеки та надійності експлуатації. Щороку під час користування ліфтами трапляються випадки травмування людей, у тому числі зі смертельним наслідком.

Незважаючи на таке становище, власники ліфтів не здійснюють їх періодичне технічне обслуговування (не рідше одного разу на 2 роки). Ризик травмування користувачів збільшується з причини незадовільного технічного стану ліфтів.

Відповідно до вимог Правил будови і безпечної експлуатації ліфтів суб’єкт господарювання (власник ліфта) має забезпечити утримання ліфтів у справному та безпечному стані.

Інформаційно

Саме така безвідповідальність власника ліфта призвела до загибелі людини. Зокрема, 12 вересня 2017 року у місті Луцьку через несправність ліфта у житловому будинку загинула молода жінка. За цим фактом правоохоронні органи відкрили кримінальне провадження, тривають слідчі дії.

За даними Управління Держпраці у Волинській області, термін дії дозволу на експлуатацію ліфта виданий Луцькій кооперативній житлово-експлуатаційній конторі №8, закінчився у березні 2017 року. Технічне обслуговування ліфта здійснювало ТОВ «Спеціалізоване ремонтно-будівельне управління «Волиньліфт» на підставі дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки, дійсного до 30.11.2019р.

Спеціалісти ДП «Волинський експертно-технічний центр Держпраці» у жовтні 2016 року провели експертно-технічне обстеження ліфта, що експлуатується з 1979 року, та надали негативний висновок з переліком недоліків, відображених у відомості дефектів.

У серпні 2017 року ТОВ «Спеціалізоване ремонтно-будівельне управління «Волиньліфт» провело капітальний ремонт ліфта. Однак після ремонту та позачергового технічного огляду ліфта фахівцем ДП «Волинський експертно-технічний центр Держпраці» власник не отримав позитивний висновок і ввів ліфт в експлуатацію.