22.09.2017 — 10:02

Всесвітня акція «День без автомобілів»

Сьогодні, 22 вересня, у багатьох країнах світу проводиться Всесвітній День без автомобіля (World Carfree Day), девіз якого – Місто як простір для людей, простір для життя.

Традиція проводити День без автомобілів народилася в 1998 році у Франції. Тоді цей день відзначили всього біля двох десятків міст. Проте до 2001 року до руху офіційно приєдналося більше тисячі міст в 35 країнах світу.

Мета акції – привернути увагу до проблеми забруднення атмосферного повітря транспортними засобами, знизити рівень концентрації вихлопних газів у повітрі, зменшити шумове навантаження, сприяти розвиткові альтернативних видів пересування.

День без авто — привід утриматися від використання автомобіля хоча б на один день. Подія проходить у рамках Європейського тижня мобільності. Дотримання практик розумної мобільності, таких як піша хода, їзда на велосипеді, комбінування способів пересування може мати позитивний вплив на ваше життя, на майбутнє вашого міста і суспільство в цілому.

Дуже часто ми не замислюємось над тим, як пересуваємось по місту. Зазвичай люди просто сідають в автівку, навіть якщо було б зручніше та раціональніше поїхати на громадському транспорті, велосипеді чи пройти пішки. Розуміючи, що в сучасних умовах повністю відмовитися від автомобілів просто неможливо, хочеться нагадати громадськості про проблеми, які несе з собою автотранспорт.

Гази, які виділяються внаслідок спалювання палива у двигунах внутрішнього згорання, містять більше 200 найменувань шкідливих речовин, у тому числі канцерогени. Вихлопні гази накопичуються у нижніх шарах атмосфери, тобто шкідливі речовини знаходяться в зоні дихання людини. Тому автомобільний транспорт варто віднести до категорії найнебезпечніших джерел забруднення повітря.

Департамент екології та природних ресурсів Хмельницької облдержадміністрації закликає всіх автомобілістів та небайдужих громадян області, по можливості, 22 вересня долучитись до акції «День без автомоболів», тим самим  зробивши  істотний внесок не тільки у власне здоров’я, здоров’я дітей і близьких, але й в здоров’я нашої планети!

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів Хмельницької облдержадміністрації