10.03.2016 — 09:42

На Шепетівщині вшанували пам’ять Великого Кобзаря

103252339 березня 2016 року виповнилося 202 роки із дня народження символа Української держави – поета і прозаїка, художника і громадського діяча – Тараса Григоровича Шевченка.

З цієї нагоди в селі Пліщин Шепетівського району, за давньою традицією, біля пам’ятника Великому Кобзарю працівниками будинку культури та місцевої школи проведено літературну годину «Стежками до Тараса» . У заході взяли участь керівництво району та села, учні, громадськість.

Ведучі літературної години розповіли про життєві шляхи Великого Кобзаря, його творчість, згадували не тільки як поета, але і як художника та людину з високими моральними якостями.

На заході лунали вірші Тараса Григоровича Шевченка, пісні та молитва до великого поета, діти запалили свічки пам’яті.

Крім пам’яті Великого Кобзаря, цього дня хвилиною мовчання вшанували й полеглих майданівців Небесної Сотні, згадали нашого земляка Дзявульського Миколу Степановича, який за життя активно долучався до упорядкування пам’ятника, мріяв його відновити. Представники влади поклали квіти до пам’ятника генію української нації.

1280608Пам’ятник побудовано ще у 60-і роки. З часом, він втратив свій первісний вигляд: фарба полущилася, східці зруйнувалися, колони похилилися. Школярі, педагоги, працівники культури до свята, звичайно, поприбирали, навели лад у скверику, проте проблема оновлення скверу та пам’ятника Тарасу залишається невирішеною. Тому, порадившись, почали планувати.

«Оскільки це єдиний пам’ятник Шевченку у нашому районі, – зазначила заступник голови Наталія Собчук, – треба скоординувати зусилля мешканців села, працівників культури, освітян, учнівської молоді, громадських організацій, залучити підприємців, які працюють на території селища, для акумулювання коштів із метою відновлення пам’ятника. Добре було б і залучити грантові кошти, адже пропозиції для написання проектів на тематику відродження національних, культурних пам’яток можна знайти в Інтернет-ресурсах».

Прийнято рішення створити координаційну групу, яка спланує дії по відновленню пам’ятника та сквера, запропоновано також розгорнути повномасштабний проект по створенню культурологічного куточка відпочинку. А поки ідеї визрівають, Тарас дивиться з високого постаменту і ніби промовляє:

І мене в сім’ї великій,

У сім’ї вольній, новій

Не забудьте пом’янути

Незлим тихим словом.

За матеріалами Шепетівської РДА