26.09.2017 — 16:19

Управління Держпраці нагадує про організацію безпечного виробничого процесу в сезон цукроваріння

Управління Держпраці у Хмельницькій області звертається до керівників цукрових заводів стосовно дотримання вимог безпеки в період приймання та переробки цукрової сировини.

Рекомендовано керівництву цукрових заводів області розробити заходи щодо попередження виникнення нещасних випадків в період приймання та переробки цукрової сировини.

Фахівці Управління Держпраці звертають особливу увагу керівництва цукрових заводів на дотриманні вимог безпеки праці під час  розвантаження, укладання, підготовки цукросировини, експлуатації машин, обладнання. Також наголошують на обов’язковому проведені навчання з питань охорони праці, дотримання вимог електробезпеки посадових осіб підприємств та приведені у відповідність вимогам нормативно-правових актів з питань охорони праці виробничих будівель і приміщень.

Також необхідно виконувати, як технічні, так і організаційні заходи: створювати на робочих місцях умови, які відповідають санітарним нормам; забезпечувати вільний доступ до робочих місць, необхідну ширину проходів і безпечність підіймання людей; встановлювати необхідні риштування; відключати поставлене на ремонт обладнання, очищати його від продуктів виробництва; запобігати випадковій або помилковій подачі на робоче місце води, соку, сиропу, пари, газу, електричного струму; огороджувати небезпечні зони виконання робіт, вивішувати запобіжні написи, плакати.

Серед основних причин травмування працівників під час обслуговування обладнання та виконання ремонтних робіт в сезон цукроваріння слід виділити: незадовільну організацію робіт; порушення технологічного процесу та вимог безпеки праці; несправний технічний стан засобів виробництва; відсутність або невикористання засобів індивідуального захисту; недостатню професійну підготовку працівників, порушення трудової дисципліни, незадовільний контроль за виконанням робіт тощо.

За інформацією управління Держпраці в Хмельницькій області