27.09.2017 — 12:49

На колегії колегії облдержадміністрації заслухано питання щодо стану реалізації в області урядової програми “Доступні ліки”

26 вересня на розширеному засіданні колегії облдержадміністрації заслухано питання щодо стану реалізації в області урядової програми “Доступні ліки”. Доповідала з цього питання заступник директора Департаменту охорони здоров’я  Тетяна Косовська.

Посадовець нагадала, що урядова програма “Доступні ліки” передбачає безкоштовний або з частковою доплатою відпуск лікарських засобів під час амбулаторного лікування хворих із серцево-судинними захворюваннями, діабетом ІІ типу та бронхіальною астмою (майже 560 тис. осіб в області) відповідно до законодавства з квітня поточного року.

Спочатку до програми увійшло 157 найменувань лікарських засобів, згодом цей перелік було доповнено і наразі він налічує 198 торговельних назв.

Попередні видатки на виконання Урядової програми в області зат­верджено на загальну суму 16605,4 тис.грн. Розпо­ряджен­нями голови облдержадміністрації передано на місцеві бюджети з подаль­шим включенням до кошторисів центрів первинної медико-санітарної допомоги на загальну суму 23247,6 тис. гривень. Цей розподіл проводився відповідно до кількості хворих, які перебу­вають на обліку у територіальних закладах охорони здоров’я.

На 18 вересня 2017 року центрами ПМСД укладено 261 договір з аптеч­ними закладами, що мають у своїй структурі 377 аптечних пунктів. При укла­денні нових договорів аптечні заклади вносяться до реєстру. Інформацію щодо розпорядників коштів субвенції та аптечних закладів розміщено на сайті Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації.

Держлікслужбою в області контролюється наявність в аптечній мережі асортименту лікар­ських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню. Від­сутність повного асортименту по окремих позиціях пояснюється відсутністю їх на складах фармацевтичних фірм.

З метою координації роботи з виконання програми Департаментом спільно з Держлікслужбою в області у квітні проведено обласну нараду з представниками аптечних закладів та головними лікарями центрів ПМСД. Організовано щотижневий моніторинг виконання програми з відпо­відним інформуванням керівників закладів охорони здоров’я.

Проводилася інформаційно-роз’яснювальна робота у засобах масової інформації, лікувально-профілактичних та аптечних закладах області з викори­станням просвітницьких матеріалів, наданих МОЗ України.

До виписки рецептів залучено 807 лікарів первинної ланки, якими ви­писано 358256 пільгових рецептів, з них по 279976 проведено відшкодування або 78% від всіх виписаних.

До 10 вересня освоєно 8201,2 тис.грн. або 35,3% від загальної суми коштів, що недо­статньо. Найкраще роботу з реалізації Урядової про­грами організовано у Сатанівській ОТГ, м. Нетішин, Славутському, Кам’я­нець-Подільському та Красилівському районах, де відшкодовано 61-45% від річного обсягу наданої субвенції на цю мету. Найнижчі показники викори­стання коштів медичної субвенції у Городоцькому, Летичів­ському, Віньковецькому, Волочиському райо­нах та Меджибізькій ОТГ, де частка відшкодування стано­вить 19,3-25,5 від­сотка.

Варто відзначити, що недостатня мережа аптечних пунктів при амбула­торіях загальної практики/сімейної медицини у сільській місцевості. Зокрема, відсутні аптечні пункти в усіх 4 сільських амбулаторіях Деражнянського, 11 – Шепе­тівського та 6 – Ярмолинецького районів. Також відсутні у 12 амбу­латоріях з 15 Кам’я­нець-Подільського, 7 з 10 Ізяславського, 5 з 8 Волочись­кого, 5 з 12 Че­меро­вецького, 4 з 7 Городоцького районів.

Не всі аптечні пункти при амбулаторіях беруть участь у програмі. Зокрема, у селах Чотирбоки та Ленківці Шепетівського району аптечні пункти при амбулаторіях не видають ліки за пільговими рецептами, пору­шуючи умови укладеного договору, у Старосинявському районі – при Адампіль­ській, Пасічнянській, Новосинявській та Пилявській, Горо­доцькому – Кузьминській та Лісоводській амбулаторіях.

Для ефективної роботи необхідна наявність аптечного пункту у кожній лікарській амбулаторії, аби хворий після виписки рецепту міг придбати лікарський засіб. Не завжди з розумінням населенням сприймається відпуск лікарських засобів з частковою доплатою.

Протягом поточного року в області здійснюють діяльність з оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами 312 суб’єктів господарювання за 842 місцями провадження діяльності. Роздрібну торгівлю провадять 662 апте­ки та 167 аптечних пунктів. У сільській місцевості функціонують 106 аптек та 38 аптечних пунктів у селищах міського типу, 100 ап­тек та 23 аптечних пункти у селах.

17 аптек здійснюють виготовлення нестерильних лікарських засобів та 4 аптеки – стерильних лікарських засобів (Волочиська та Старокостянтинів­ська централь­ні районні лікарні, СМСЧ м. Нетішин та військова час­тина А2339). Про­мисловим виробництвом в області займаються лише ТОВ “Проскурівтех­газ” та “Львівкисень”, що виготовляють лікарський засіб “ки­сень медичний газопо­дібний”.

Оптову торгівлю проводять 13 аптечних складів, з них 6 зареєстровано в області, 7 – в інших регіонах. Лікарські засоби із-за кордону ввозять 2 оптових аптечних склади.

Аптечна мережа в області у цілому розвинута та повною мірою забез­печує потребу населення у лікарських засобах. Проблемним питанням її функціонування є відсутність комунальних аптечних закладів (центральних районних, районних аптек тощо), що певною мірою ускладнює доступ­ність пацієнтів до окремих груп лікарських засобів (наркотичних та психо­тропних), зокрема у Красилівському, Чемеровецькому, Білогірському, Старо­костянтинів­ському, Старосинявському районах.

Медичне застосування лікарських засобів здійснюють 93 лікувально-профілактичних заклади системи МОЗ України (у тому числі 237 сільських та міських амбулаторій), 2 станції переливання крові, 13 відомчих лікувально-профілактичних закладів Національної поліції, Міністерства оборони, Служ­би безпеки України та лікувальні заклади недержавної форми власності.

Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Хмельницькій області (далі – Держлікслужба в області) відповідно до повнова­жень здійснюється реалізація дер­жавної політики у сфері контролю якості та безпеки лікарських засобів та медичних виробів на території області.

Законом України “Про тимчасові особливості здійснення заходів дер­жавного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності” встановлено мораторій на проведення органами державного на­гляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (кон­тролю) у сфері господарської діяльності, тому Дерлікслужбою в області планові перевірки суб’єктів господ­дарювання у 2017 році не здійснювалися.

Особлива увага приділяється оперативному інфор­муванню суб’єктів господарювання щодо своїх рішень та розпоряджень з обігу лікарських засобів для термінового вилучення з обігу неякісних, фальсифіко­ваних і незареєстро­ваних лікарських засобів.

Установа постійно співпрацює з регіональним представ­ником уповнова­женого органу з фармакологічного нагляду ДП “Державний експертний центр МОЗ України” та Департаментом охорони здоров’я обл­держадміністрації з питань обміну інформацією та вжиття заходів у разі проявів побічних дій після засто­сування лікарських засобів.

Постійно здійснюється інформування населення області щодо виявлення фальсифікованих та неякісних лікарських засобів і результатів боротьби з їх ви­робництвом та розповсюдженням через офіційний сайт Держлікслужби в області.