11.03.2016 — 11:39

Проведено семінар «Добровільне консультування та тестування на ВІЛ-інфекцію в практиці лікаря»

IMG_209710 березня за ініціативи Департаменту охорони здоров’я відбувся семінар «Добровільне консультування та тестування на ВІЛ-інфекцію в практиці лікаря».

В якості запрошеного лектора до подільських колег приїхав головний лікар Вінницького обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом, керівник першого в Україні міжрегіонального тренінгового центру з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу Ігор Матковський.

Із вступним словом до учасників семінару звернулися начальник відділу моніторингу та розвитку охорони здоров’я ДОЗ Лілія Демчук та головний лікар Хмельницького обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Олександр Касяндрук.

Питання протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні є одним із пріоритетних напрямів державної політики у сфері охорони здоров’я і соціального розвитку та предметом міжнародних зобов’язань. Як зазначила Лілія Яківна, не зважаючи на скрутний стан у фінансування галузі охорони здоров’я діагностика ВІЛ-інфекції є безоплатною.

За оцінкою ВООЗ/ЮНЕЙДС Україна продовжує залишатись регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ серед країн Центральній Європи та Східної Азії. Аналіз ситуації з ВІЛ/СНІДу свідчить про те, що контроль за епідемією здійснюється не в повній мірі: лише кожна друга ВІЛ-інфікована особа знає про свій позитивний статус і звертається до медичного закладу; відзначається високий відсоток позитивних результатів серед донорів крові, передусім первинних; не зменшується частка дітей з вродженою ВІЛ-інфекцією; набуває все більшу епідемічну значимість високо стигматизована група чоловіків, які мають секс з чоловіками.

Особливо загрозливим є несвоєчасне звернення людей, які живуть з ВІЛ, за медичною допомогою, а відтак пізнє виявлення СНІДу та поєднаних форм ВІЛ/ТБ, що обумовлює високий рівень смертності серед хворих. Зазначене обґрунтовує висновок про відсутність комплексності у підходах, що поєднують профілактичні та лікувальні програми на державному і регіональному рівнях в єдину дієву систему протидії.

У січні 2016 року в Україні офіційно зареєстровано 1060 випадків ВІЛ-інфекції серед громадян України, а в Хмельницькій області з 1996 р. всього виявлено 4326 ВІЛ-інфікованих осіб. Станом на 01.03.2016 року на диспансерному обліку в Хмельницькому обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІДом перебуває 2025 осіб, знаходиться на антиретровірусній терапії 891 осіба.

Відповідно до нормативної бази кожній особі, яка звернулася за тестуванням на ВІЛ-інфекцію, має бути проведене передтестове консультування. Під час передтестового консультування кожна людина, що звернулася, має можливість поставити питання та отримати інформацію про ВІЛ-інфекцію, шляхи її передачі, оцінити з фахівцем свій ризик інфікування ВІЛ та розглянути можливості його зниження, отримати інформацію про організації, де можна отримати іншу допомогу, тощо.

При видачі результату тестування на ВІЛ-інфекцію обов’язково має бути роз’яснене його значення та проведене післятестове консультування.

Завдання Загальнодержавної програми забезпечення профілактики ВІЛ- інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД щодо оптимального розширення доступу до медичних послуг втілюється через організацію кабінетів «Довіри», яких в Хмельницькій області функціонує 23.

Слід зазначити, що на кабінет «Довіра» покладено також функції з профілактики ВІЛ-інфекції в частині проведення консультування і тестування на ВІЛ населення, представників груп ризику.

Закон України «Про запобігання захворювання на синдром набутого імунодефіциту (СНІД) та соціальний захист населення» чітко зазначає, що все тестування на ВІЛ-інфекцію повинне здійснюватися на добровільній основі і має супроводжуватися обов’язковим передтестовим і післятестовим консультуванням, за винятком обов’язкового тестування зразків донорської крові та органів.

За матеріалами Центру здоров’я