26.10.2017 — 17:05

29 жовтня відзначається День автомобіліста і дорожника

День автомобіліста і дорожника — професійне свято працівників автомобільного транспорту і дорожнього господарства України, яке відзначається щорічно в останню неділю жовтня.

Свято встановлено в Україні “на підтримку ініціативи працівників автомобільного транспорту і дорожнього господарства” згідно з Указом Президента України «Про День автомобіліста і дорожника» від 13 жовтня 1993 року № 452/93.

Напередодні відзначення Дня автомобіліста і дорожника, у залі засідань Федерації професійних спілок області, відбулися урочистості. Привітати представників даних професій завітав і т.в.о. заступника голови адміністрації Олег Гуменний, який відмітив, що автомобілісти і дорожники обрали для себе відповідальну і важливу професію, адже водій транспортного засобу – це людина, яка щоденно комунікує з усіма куточками міста, області, всієї країни та бере на себе відповідальність за життя наших громадян.

Доброго слова заслуговують також і працівники автостанцій, додає Олег Вікторович. В цілому по області збереглася мережа автобусних станцій, де пасажири мають змогу одержати повну інформацію про відправлення маршрутних автобусів та очікувати на транспортний засіб в комфортних умовах.

Також надзвичайно важливу функцію в ланцюгу народногосподарського комплексу виконують автомобілісти, що перевозять вантажі. Адже за їх сприяння проводиться зовнішньоекономічна торгова діяльність і вони є взірцем нашої держави на дорогах країн Європи та СНД.

Окремо посадовець висловив подяку працівникам управління Укртрансбезпеки в області, підрозділів Національної поліції, патрульної служби та громадським діячам, за ту щоденну, самовіддану роботу щодо забезпечення безпеки дорожнього руху та боротьби з “нелегальними” перевізниками на теренах області.

Також пролунали слова вітання і будівельникам доріг та  інфраструктури, оскільки – це люди, які сьогодні є на передовій економічних перетворень України.

Крім того, Олег Гуменний нагадав, що очікує нас і децентралізація управління дорогами. Так, відповідно, 5 тис. км відійдуть у підпорядкування обласної адміністрації. Фінансування буде виділятись із нового Дорожнього фонду, який будуть наповнювати акциз на пальне, штрафи за порушення вагових норм і деякі мита. 35% коштів фонду буде спрямовано у розпорядження місцевих органів влади, які відповідатимуть за ремонт доріг у своїх областях. За попередніми розрахунками до Хмельниччини має надійти близько 500 млн. грн., що майже вдвічі перевищує відрахування з державного бюджету на цей рік на всі дороги області.

“Сподіваюсь, що зусилля центральної влади та влади на місцях дадуть очікуваний результат і за декілька років ми будемо мати якісні, комфортні дороги, які змінять обличчя України”, – додав посадовець.

На завершення Олег Вікторович побажав всім працівникам автомобільного транспорту та дорожнього господарства міцного здоров’я, щастя, добробуту, нових трудових здобутків, успішної та безаварійної роботи. Нехай у вашому житті всі дороги будуть лише безпечними та рівними!

Кращих представників даної галузі відзначено Почесними грамотами облдержадміністрації та цінними подарунками.

Довідково:

У Хмельницькій області протягом 2017 року вантажообіг підприємств транспорту області становив 942,9 млн.ткм. Перевезено 4677,9 тис.т вантажів.

Автомобільним та тролейбусним транспортом виконано пасажирообіг у обсязі 659,5 млн.пас.км, що на 3,3% більше обсягу відповідного періоду попереднього року. Послугами пасажирського транспорту скористалися 64,9 млн. пасажирів, що на 2,3% більше, ніж у січні–липні 2016 року.

Пасажирським автомобільним транспортом в області обслуговується (включно з міськими) більше 1000 маршрутів. На лінію щоденно виїжджає більше 2,0 тисяч автобусів, перевозиться більше 300 тис пасажирів.

На ремонт та утримання автодоріг Хмельниччини із державного бюджету передбачено понад 300 млн. грн., майже 70 млн. грн. – кошти, запозичені під гарантії уряду, ще 15 млн. грн. – співфінансування із місцевих бюджетів.

Дорожніми організаціями області активно ремонтуються дороги, на сьогодні, вже виконано робіт на майже 250 млн. грн.. Майже 200 млн. грн. освоєно підрядниками на будівництві дорожньої інфраструктури.