27.10.2017 — 14:17

Геннадій Зубко вказав на кримінальну відповідальність за несвоєчасне підключення до тепла

Сьогодні під головуванням Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка відбулася селекторна нарада щодо проходження опалювального сезону.

Від Хмельниччини участь у селекторі взяли голова адміністрації Олександр Корнійчук, т.в.о. заступника голови адміністрації Олег Гуменний, керівники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації, теплопостачальних підприємств області, а також представники міськвиконкомів міст обласного значення.

Розпочинаючи селектор Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко наголосив, що фінансова достатність місцевого самоврядування дає йому можливість якісно надавати послуги своїм громадянам.

«Сьогодні у деяких органів місцевого самоврядування є спокуса заощадити на житлово-комунальних послугах, які повинні бути надані мешканцям. Ідеться про те, аби пізніше готувати комунальні системи до опалювального сезону і пізніше підключити тепло. Наголошую, що закон зобов’язує вас вчасно подати тепло в оселі українців. За умови зниження температури на вулиці, потрібно включатися, незалежно від того, хочете ви зекономити, чи ні. Хворі діти за рахунок економії – це злочин», — зазначив Геннадій Зубко, звертаючись до представників влади на місцях.

Віце-прем’єр нагадав, що у разі пониження температурного режиму на вулиці протягом трьох діб на рівні 8 градусів, а у приміщенні дитячих і дошкільних закладів – нижче 16 градусів – має бути включене опалення. «ОДА, маючи відповідні повноваження державного контролю, мають моніторити такі ситуації і оперативно реагувати», — підкреслив урядовець.

Також Геннадій Григорович зазначив, що голови облдержадміністрацій і місцеві адміністрації повинні провести моніторинг і підготувати всі проблемні питання щодо проходження опалювального сезону по своїм областям. При виявлені фактів саботажу, бездіяльності і невчасного виконання обов’язків органами місцевого самоврядування, відповідні  матеріали будуть направлені до Генпрокуратури.

Крім того, Віце-прем’єр наголосив на кримінальній відповідальності голів органів місцевого самоврядування за неналежне виконання своїх обов’язків. На завершення селектору, Геннадій Зубко в черговий раз підкреслив, що місцеві адміністрації здійснюють державний контроль, а управління, згідно законодавства і маючи можливості і повноваження, здійснюють органи місцевого самоврядування.

В продовження селектору відбулося заслуховування областей щодо проходження опалювального сезону.

Так, Хмельницька область підготовлена до опалювального сезону на 100 %, у тому числі:

– підприємства теплокомуненерго – 100 %.

– житловий фонд – 100 %.

– соціальна сфера – 100 % (школи – 100 %, дитячі садочки – 100 %,

лікарні – 100 %).

Станом на 26.10.2017 року тепло надають 668 (93,6%) комунальних та відомчих котелень, опалюється 2001 (87,6%) житловий будинок з централізованим опаленням, 678 (98,3%) дитячих садочки, 64 (100%) лікарні та 605 (86,2%) шкіл.

Разом з тим, існує проблема з теплопостачанням у місті Шепетівка. Через непорозуміння міської влади і концесійного підприємства централізоване теплопостачання не розпочато. Не підключено до опалення 209 житлових будинків, 8 шкіл та 7 дитячих садочків у м. Шепетівка.

“Якщо питання не вирішиться у найближчі дні, обласна адміністрація змушена буде звернутись до правоохоронних органів для вжиття відповідних заходів реагування щодо неналежного виконання своїх обов’язків органами  місцевої влади”, – зауважив т.в.о. заступника голови адміністрації Олег Вікторович.