17.11.2017 — 11:49

«Водій! не порушуй правила проїзду залізничного переїзду»

За 10 місяців 2017 року на залізничних переїздах і коліях Укрзалізниці сталося 72 випадки ДТП, в тому числі 66 випадків на переїздах і 6 – на коліях поза переїздами. Внаслідок ДТП загинуло 20 осіб і 25 травмовано.

У порівнянні з відповідним періодом 2016 року кількість ДТП збільшилася на 10 випадків (з 62 до 72), збільшилася на 14 осіб кількість загиблих (з 6 до 20) і на 10 осіб кількість травмованих (з 15 до 25).

Причинами допущених водіями випадків ДТП стали порушення правил:

– надання безперешкодного проїзду (4 випадки);

– недодержання безпечної дистанції між  транспортними засобами  (3 випадки);

– по 1 випадку через перевищення швидкості руху, порушення проїзду перехресть, перевтому і сон за кермом, неочікуваний вихід пішохода на проїжджу частину автодороги та управління транспортним засобом у нетверезому стані (загалом 5 випадків).

У жовтні 2017 року на залізничних переїздах і коліях Укрзалізниці сталося 10 випадків ДТП, у тому числі 9 випадків на переїздах і 1 – на колії поза переїздом. Внаслідок ДТП загинула 1 особа і 3 травмовано. Половина з допущених ДТП сталася на регіональній філії «Південно-Західна залізниця», в тому числі випадок ДТП 2 жовтня з тяжкими наслідками. На переїзді з черговим 886 км перегону Васильків – Боярка мотовоз ПЧ-3 Київ збив легковий автомобіль Chery з порушенням габариту по сусідній колії. Внаслідок ДТП загинув пасажир автомобіля, травмовано водія, розбито автомобіль, пошкоджено мотовоз.

Почастішали випадки в`їзду транспортних засобів в бік рухомого складу та виїзду на колію перед поїздом, вжиття заходів машиністом до негайної зупинки рухомого складу через знаходження людини на колії та травмування із смертельними випадками людей, які раптово з`явилися на колії.    Відстань до рухомого складу була меншою, ніж потрібна для повної зупинки. Нагадуємо що в середньому при швидкості руху поїзда 120км/год – гальмівний шлях буде складати 1000 метрів, рухомий склад з такою швидкістю прослідує 100 м лише за 3секунди. З боку власників великовагових та великогабаритних транспортних засобів не дотримуються вимоги Правил дорожнього руху України.

 Лише за останні три роки на переїздах Південно-Західної залізниці допущено два випадки ДТП з великогабаритними транспортними засобами. Випадки стали можливі внаслідок порушення перевізниками й водіями транспортних засобів зазначених вище нормативних документів. Так, в добу 20.10.2016 року в 10 год. 03 хв. на залізничному переїзді 81км ПК1 перегону Уладівка-Хмільник відбулося зіткнення регіонального поїзда №805 сполученням Вінниця-Хмельницький з автомобілем марки ЗІЛ-131, державний номер АВ 5658 ВМ. В наслідок зіткнення виникла пожежа в кабіні керування вагону №156 МВ-1. Поїзд зупинився на 80 км ПК9. Водій та двоє пасажирів автомобіля ЗІЛ-131 смертельно травмовані, машиніст дизель-поїзда та помічник машиніста отримали опіки тіла різного ступеню важкості. По впливу було затримано пасажирський поїзд № 55 сполученням Москва-Хмельницький на 3 години 58 хвилин.

Відповідно до результатів розслідування зазначених випадків, вини залізниці в них не встановлено. На щастя, в результаті вказаних ДТП немає людських жертв, але, враховуючи вагу поїздів та швидкість їх руху, це скоріше щасливий збіг обставин. Крім того, внаслідок допущених випадків ДТП, залізниці та власникам завдано значних матеріальних збитків, які до цього часу не відшкодовані в повному обсязі.

         Шановні водії! Не порушуйте правил проїзду через залізничні переїзди, запам’ятайте, що об’їхавши закритий шлагбаум або не звернувши уваги на забороняючий сигнал світлофору, ви піддаєте ризику власне життя і життя інших людей!

        Життя – дуже важка розплата за безтурботність та халатність. Про це повинен пам’ятати кожен.

 

 

За матеріалами наданими виробничим підрозділом Хмельницька дистанція колії регіональної філії «Південно-Західна залізниця» публічного акціонерного товариства «Українська залізниця».