17.11.2017 — 16:50

Визначено переможців конкурсу “Кращий за робітничою професією”  за спеціальністю слюсар з ремонту автомобілів

З 13 по 16 листопада 2017 року проведено «Тиждень популяризації робітничих спеціальностей серед випускників шкіл та закладів професійно-технічної освіти» за спеціальністю слюсар з ремонту автомобілів шляхом відвідування найуспішніших автотранспортних підприємств м. Хмельницький. Під час екскурсій глядачів поінформовано про наявність потреби в кадрах на кожному з підприємств, високий рівень заробітної плати, гідні умови праці та наглядно продемонстровано специфіку роботи цих підприємств «з середини».

Загалом екскурсійні групи дев’ятикласників та першокурсників закладів професійно-технічної освіти відвідали наступні підприємства:

ПАТ «Хмельниччина-Авто» – 3 групи (3 заклади ПТО №4, №11 та №25);

ТОВ «Опус Авто Плюс» – 4 групи (8 класів з ЗОШ №25, та НВК №4);

ХКП «Електротранс» – 5 груп (9 класів з Технологічного багатопрофільного ліцею, НВК №6, ЗОШ №24, ЗОШ №27 та НВК с. Іванківці);

ТОВ «Мотор-Центр Плюс» – 4 групи (7 класів з ЗОШ №22, ЗОШ №28, НВК №10 та НВК с. Іванківці).

Сьогодні ж на базі Вищого професійного училища № 11 проведено конкурс «Кращий за робітничою професією» серед кращих працівників автотранспортних підприємств м. Хмельницький.

З вітальними словами до учасників заходу звернулися т.в.о. заступника голови адміністрації Олег Гуменний, директор Державного навчального закладу “Вище професійне училище №11 м. Хмельницького” Василь Селізар, представники Департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури облдержадміністрації, автотранспортних підприємств міста.

Олег Гуменний, під час вітальної промови зазначив, що професійно-технічна освіта, як одна із важливих освітніх підсистем, є глибоко інтегрованою з виробництвом та сферою послуг і відіграє ключову роль у побудові конкурентоспроможної вітчизняної економіки.

Проте останнім часом робітничі професії недооцінюються, спостерігається суттєве скорочення учнів професійно-технічних навчальних закладів і, як наслідок – дефіцит кваліфікованих робітничих кадрів на підприємствах, що переважно відбулось внаслідок побудови системи професійної орієнтації, за якої більшість молоді прагне вступити до вузу й ігнорує професійні училища у зв’язку із зниженням престижу робітничих спеціальностей.

Тому наше спільне завдання – розкрити молоді позитивні сторони та перспективи робітничої праці, допомогти у професійному самовизначенні та в усвідомленому виборі професії, а також висвітлення отриманої від автотранспортних підприємств інформації серед якомога ширшої аудиторії потенційних робітників.

“І ось сьогодні, по завершенню тижня популяризації професії слюсаря з ремонту автомобілів, на базі Державного навчального закладу «Вище професійне училище №11 м. Хмельницького» відбудеться конкурс професійної майстерності «Кращий за професією» серед працівників найуспішніших автотранспортних підприємств м. Хмельницький, у якому візьмуть участь 7 найкращих, найдостойніших працівників цієї галузі, які продемонструють високий рівень своєї кваліфікаційної підготовки, професійних знань та багаторічний досвід. Тож побажаємо їм впевненості у своїх силах та удачі при виконанні конкурсних завдань”, – сказав Олег Вікторович.

Директор училище №11 Василь Селізар також звернувся до учасників конкурсу та керівників підприємств зі словами вдячності за хорошу ініціативу у проведені такого конкурсу. “Взагалі стає традицією проводити на Хмельниччині конкурси професійної майстерності, це об’єднує навчальні заклади, а також підприємців, роботодавців, які надають робочі місця. Професія, по якій сьогодні проводиться конкурс – надзвичайно важлива, тому що від якості обслуговування автомобілів залежить життя людей, які знаходяться за кермом, і не тільки”, – відмітив  Василь Михайлович.

Директор висловив надію, що сьогоднішній конкурс буде цікавим та пізнавальним як для учасників, так і усіх присутніх.

В свою чергу, представники автотранспортних підприємств висловили вдячність обласній державній адміністрації за проведення такого заходу, який дає можливість випускникам та студентам ознайомитися з роботою автотранспортних підприємств міста.

В продовження заходу, учасники конкурсу по черзі, шляхом жеребкування, визначали номер робочого місця. Після цього конкурсанти вирушили до окремого кабінету, аби прослухати інструктаж з охорони праці. Протягом трьох годин кращі працівники  автотранспортних підприємств міста змагалися за звання “Кращий за робітничою професією” за спеціальністю слюсар з ремонту автомобілів.

За результатами проведеного конкурсу перемогу здобули:

І місце – Козак Дмитро Михайлович (механік ТОВ “Опус Авто Плюс”).

ІІ місце – Малюта Олександр Васильович (начальник сервісного цеху головного підприємства ПАТ “Хмельниччина-Авто”).

ІІІ місце – Малюта Ігор Васильович (слюсар з ремонту автомобілів ПАТ “Хмельниччина-Авто”).

По завершенню конкурсу, Олег Гуменний вручив переможцям відзнаки обласної державної адміністрації та ще раз привітав всіх учасників та відповідальних за організацію і проведення конкурсу осіб, з успішно проробленою роботою.

З особливою вдячністю посадовець звернувся до керівників підприємств, які взяли активну участь в організації та проведенні конкурсу, надавали всебічну допомогу Департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури облдержадміністрації.

“Область може пишатися такими підприємствами. Завдяки Вашим зусиллям створюються нові робочі місця, підтримується належний рівень соціального забезпечення та гідні умови праці, здійснюється виплата достойної заробітної плати за «ювелірно» виконану роботу, своєчасно сплачуються податки”, – зазначив Олег Вікторович.

Також т.в.о. заступника голови висловив вдячність Директору Державного навчального закладу «Вище професійне училище №11 м. Хмельницького» Василю Селізару за прекрасно підготовлену базу, кваліфіковано розроблені завдання, художню частину та музичний супровід для проведення конкурсу.

Подібні заходи Департаментом економічного розвитку, промисловості та інфраструктури облдержадміністрації спільно з Департаментом освіти і науки облдержадміністрації планується проводити постійно – як системну роботу з популяризації робітничих спеціальностей відповідно до вимог ринку праці.

Вважаємо, що така робота принесе свої позитивні плоди, дасть можливість привернути увагу громадськості до цієї проблеми та підняти престиж робітничих професій серед учнівської молоді.