27.11.2017 — 10:18

Відбулося перше засідання новоствореної комісії

24 листопада під керівництвом заступника голови − керівника апарату облдержадміністрації, голови комісії Юрія Бирки відбулося засідання  комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій при облдержадміністрації.

«Враховуючи вимоги часу, пов’язані з продовженням війни на Сході та необхідністю вирішення багатьох нагальних питань, 28 липня 2017 року прийнято розпорядження голови облдержадміністрації № 546/2017-р  щодо утворення обласної комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій. Також зазначеним  розпорядженням ліквідовано подібну комісію,  що займалася виключно питаннями увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій»,  −  зазначив Юрій  Бирка.

 Заступником голови новоствореної комісії є Олександр Орловський, завідувач сектору мобілізаційної роботи апарату облдержадміністрації, секретарем комісії – Олександр Корольов, голова обласного добровільного культурно-просвітницького, правозахисного, благодійного осередку українського товариства «Меморіал» ім. Василя Стуса.

 Незважаючи на відсутність оновленого Типового положення, 19 жовтня 2017 року прийнято розпорядження голови облдержадміністрації  № 976/2017-р, яким затверджено Положення про обласну комісію у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій.

Зокрема, у ході комісії  розглянуто питання щодо заходів, пов’язаних з ексгумацією та перепохованням останків 2-х солдат періоду Другої світової війни в смт Війтівці Волочиського району.

 Єдиною в області громадською організацією, що займається пошуком та перепохованням останків воїнів Другої світової війни, є обласний добровільний культурно-просвітницький, правозахисний, благодійний осередок українського товариства «Меморіал» ім. Василя Стуса, який очолює Олександр Корольов. Секретар комісії поінформував про особливості знайдених останків, процедуру їх ідентифікації та захоронення. Присутня на засіданні комісії заступник голови Війтівецької селищної об’єднаної територіальної громади Олександра Воробйова зазначила, що питання щодо захоронення останків буде розглянуто на найближчому засіданні сесії ОТГ.

Крім того, О.Корольов зазначив, що нещодавно робочою групою проводились пошукові роботи на території с.Климківці Хмельницького району, однак, відомості щодо наявності останків не підтвердилися. Також найближчим часом планується проведення розкопок у с.Вовковинці Деражнянського району.

Представник Головного управління ДСНС України в області Андрій Козак наголосив на необхідності безпечного поводження з боєприпасами та загалом невідомими предметами, знайденими під час пошукових робіт, аби не допустити загрози життю людей, що ведуть розкопки.

В рамках розгляду другого питання порядку денного голова комітету з питань взаємодії з учасниками бойових дій, добровольцями та волонтерами Громадської ради при облдержадміністрації Володимир Шрубковський вніс пропозиції щодо  вирішення питань, пов’язаних з увічненням   пам’яті учасників антитерористичної операції. Зокрема, В.Шрубковський наголосив на необхідності системного формування бази даних загиблих і померлих учасників АТО та нормативного визначення  процедури їх вшанування. Зав’язалось обговорення, в результаті якого було доручено Департаменту соціального захисту населення сприяти формуванню такої бази даних.

Підсумовуючи засідання, голова комісії Юрій Бирка акцентував увагу на  важливості збереження історичної пам’яті Українського народу та закликав членів комісії докласти максимум зусиль задля досягнення спільного результату роботи.