06.12.2017 — 10:01

Управління Держпраці роз’яснило трудові права демобілізованим та учасникам АТО

В рамках проведення Всеукраїнського тижня права, фахівцями сектору юридичного забезпечення, на базі Військового госпіталю (в/ч А – 2339), роз’яснено трудові права демобілізованим та учасникам АТО.

Завідувач юридичного сектору Чорна Алла наголосила, що кожен роботодавець повинен неухильно дотримуватися ст.119 КЗпП України, в якій зазначено: «За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову».

Посадовець роз’яснила, що вищезазначені гарантії зберігаються за працівниками, які під час проходження військової служби отримали поранення (інші ушкодження здоров’я) та перебувають на лікуванні у медичних закладах, а також потрапили у полон або визнані безвісно відсутніми, на строк до дня, наступного за днем їх взяття на військовий облік у районних (міських) військових комісаріатах після їх звільнення з військової служби у разі закінчення ними лікування в медичних закладах незалежно від строку лікування, повернення з полону, появи їх після визнання безвісно відсутніми або до дня оголошення судом їх померлими.

Виходячи із змісту запитань учасників АТО, детальніше роз’яснювались права та гарантії для осіб, що підписують контракт із збройними силами України в даний час, наведено законодавчовизначений зміст терміну «особливий період», роз’яснення Міністерства оборони та судової практики з цього приводу. Детально обговорено й приведено приклади способів захисту порушених трудових прав. Наголошено на видах та змісті відповідальності роботодавців за порушення вказаних прав та гарантій військових.

Окремо, учасникам семінару зазначено, що Держпраці завжди стоятиме на позиції захисту порушених прав працівників та дотримання чинного законодавства. Повідомлено про позитивну практику у судовому захисті трудових прав демобілізованих та учасників АТО.