21.03.2016 — 15:16

21 березня – Всесвітній день захисту лісів

indexМіжнародний день лісу або Всесвітній день захисту лісів, який був заснований в 1971 році. Ініціатором установи даного Дня виступила Європейська конфедерація сільського господарства на 23-й Генеральній Асамблеї в 1971 році, і ця ідея була підтримана Всесвітньою Продовольчою і сільськогосподарською організацією при ООН (ФАО). З тих пір, щорічно, з ініціативи ООН 21 березня, як привід проінформувати суспільство про важливість збереження лісів, відзначається Міжнародний день лісу (International Day of Forests).

Проблема збереження лісу та його багатств стоїть сьогодні в ряду найважливіших екологічних завдань для всіх країн світу. В останні роки тенденції, пов’язані з знищенням лісів, викликають тривогу не тільки у екологів, але й у всього міжнародного співтовариства.

В даний час загальна площа лісів на планеті складає приблизно 38 млн. кв. км (це близько третини площі суші), з яких 13% належать до охоронюваних природних територій. Ліси — легені нашої планети, вони мають неоціненне екологічне, соціальне та економічне значення — беруть участь у формуванні клімату планети, забезпечують киснем, переробляють шкідливі викиди, зберігають водні ресурси, є середовищем існування безлічі рослин і тварин, забезпечують їжу і здорове середовище для людей, допомагають зберегти родючість ґрунтів і ландшафти.

Ліси Хмельниччини належать до типу середньоєвропейських лісів. Лісистість території складає 12,8 %. Основу лісової рослинності становить граб, а до звичайних тутешніх дерев належать: дуб, ясен, липа, клен, явір, берест, осика, тополя, дика груша, дика яблуня, черемха, черешня та інші. Загальна площа лiсiв становить 281,6 тис.гектарів. Загальний запас деревини становить 91,398 млн.куб.метрів.

Проте, з кожним днем площа світових лісів неухильно скорочується, кожну секунду Земля втрачає більше 1,5 гектарів незайманого лісу. Насамперед це пов’язано зі зростанням чисельності населення і перетворенням лісових територій для різних людських потреб. За деякими експертними оцінками, за останні 10 тисяч років людина знищила 26 млн. кв. км лісів. Поряд з цим, ліси гинуть від пожеж, незаконної вирубки, природних катастроф, впливу комах-шкідників, хвороб та інших причин. Адже скорочення площі лісових масивів веде до непоправних негативних процесів, що мають глобальне значення для всієї природи і життєдіяльності всього людства.

У зв’язку з цим, основним завданням Міжнародного дня лісу є привернення уваги жителів планети до проблеми збереження лісів, інформування про значимості лісових екосистем, їх дійсному стані, основні заходи їх захисту та відновлення.

Забруднення лісів сміттям – серйозна проблема, з якою лісівникам боротися стає дедалі важче. Незважаючи на неодноразові звернення про недопустимість засмічення лісових масивів побутовими відходами, жителі області продовжують вивозити сміття у ліс.

Крім того, ніхто не звільняв сільські та селищні ради від обов’язку тримати в належному стані ввірені їм території поза межами населених пунктів. Прибирання сміття у приміських лісах покладене на органи місцевого самоврядування, які теж не квапляться наводити лад. Те ж саме стосується і служби автомобільних доріг, яка згідно встановленого законодавства повинна слідкувати за порядком вздовж трас, узбіч та автомобільних доріг (залежно від категорійності, дорожники повинні прибирати територію до 11 метрів від осьової лінії дороги).

Акції з прибирання довкілля за участю небайдужих представників громадськості проводяться зазвичай раз на рік – в квітні-травні. Проте засмічення лісових масивів не припиняється в жодну пору року.

Тому виникає логічне запитання: щоб не обурюватися через сміття на кожному кроці, може треба просто не смітити і долучатися до європейської моди на чистоту та свідому екологічну поведінку?

Вкотре, закликаємо усі відповідальні служби й кожного жителя області долучитися до прибирання зелених зон, лісів та провести благоустрій прилеглих територій!