13.12.2017 — 17:11

Під час відеоселектору МОЗ обговорило з регіонами забезпечення пацієнтів наркотичними засобами та психотропними речовинами

12 грудня відбулася відеоселекторна нарада Міністерства охорони здоров’я з областями під головуванням заступника Міністра Олександра Лінчевського. Посадовець говорив про актуальність проблеми доступу до контрольованих препаратів та запросив до тематичного діалогу. Він повідомив, що на шляху розвитку паліативної допомоги лікарі, часто, не розуміють сучасного законодавства щодо обігу наркотичних та психотропних речовин. А тому бояться їх призначати, навіть пацієнтам, котрі гостро потребують знеболення. Так само, фахівці недостатньо обізнані з сучасними протоколами лікування хронічного болю. Олександр Лінчевський висловив сподівання, що ця нарада допоможе заповнити окремі прогалини у питанні використання наркотичних та психотропних препаратів.

До відеоселектору залучили представників Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика, Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця, ГО «Інститут правових досліджень та стратегій», МФ «Відродження».

У ході наради її учасники обговорили ситуацію із забезпеченням пацієнтів наркотичними засобами, психотропними речовинами та їх прекурсорами в закладах охорони здоров’я. Зокрема, виступи стосувалися стану забезпечення знеболюючими засобами хронічно хворих пацієнтів в Україні, розрахунку потреби в опіоїдних анальгетиках лікарями загальної практики/сімейної медицини, впровадження відповідного наказу МОЗ України, що стосується придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров’я.

На завершення спілкування з регіонами проаналізували практичні питання та ухвалили відповідні рішення.

Хмельницький обласний Центр здоров’я.