21.12.2017 — 12:54

На шляху реформування: госпітальна рада Хмельницького госпітального округу провела своє перше засідання

Відповідно до Постанов Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку створення госпітальних округів», «Про затвердження переліку та складу госпітальних округів Хмельницької області», а також розпорядження голови ОДА від 14 грудня цього року були сформовані госпітальні ради у складі делегованих представників учасників госпітальних округів.

Як відомо, у Хмельницькій області діятимуть 3 госпітальні округи: Північний (з центром у Шепетівці), Центральний (з центром у Хмельницькому) та Південний (з центром у Кам`янці-Подільському).

Так, до складу Північного (Шепетівського) госпітального округу ввійдуть Білогірський, Ізяславський, Славутський, Полонський та Шепетівський райони. Він обслуговуватиме 300 тисяч осіб в радіусі 96 км.

Центральний (Хмельницький) госпітальний округ охопить 11 районів, зокрема Волочиський, Городоцький, Теофіпольський, Красилівський, Старокостянтинівський, Старосинявський, Летичівський, Деражнянський, Ярмолинецький, Віньковецький, Хмельницький та сам обласний центр. Населення цього округу складатиме 648 тисяч осіб в радіусі обслуговування 106 км.

Південний (Кам`янець-Подільський) округ включатиме 4 райони – Чемеровецький, Дунаєвецький, Новоушицький, Кам`янець-Подільський та саме місто над Смотричем. Округ охопить 348 тисяч пацієнтів в радіусі 101 км.

Ще до завершення 2017 року у всіх госпітальних округах мають відбутися установчі збори, будуть обрані голови, їх заступники та секретарі.

20 грудня відбулося перше засідання госпітальної ради Хмельницького госпітального округу під головуванням директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Якова Цуглевича. Із 45 делегованих представників лише 9 були відсутні. Учасники засідання госпітальної ради проголосували за запропонований порядок денний та обрали лічильну комісію.

Заступник директора Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА Наталія Федів поінформувала присутніх про реформування системи охорони здоров’я і створення у цьому контексті госпітальних округів. Наталія Василівна охарактеризувала мережу закладів охорони здоров’я Хмельницької області, правові підстави для створення госпітальних округів, повідомила про мету їх створення, принципи роботи, учасників госпітального округу, план його фінансування та розвитку. Також посадовець ДОЗ розповіла про створення, організацію, повноваження та функціонування госпітальних рад.

Директор Департаменту охорони здоров’я Яків Цуглевич запропонував на посаду голови госпітальної ради Хмельницького госпітального округу кандидатуру головного лікаря Хмельницької міської лікарні Володимира Розгонюка. Присутні в залі одноголосно підтримали цю пропозицію. Володимир Леонтійович подякував за вияв високої довіри і висловив надію, що разом вдасться виконати завдання, які ставить держава, і це допоможе покращити медичне забезпечення краян. Володимир Розгонюк запропонував його заступником обрати головного лікаря Хмельницької ЦРЛ Олександра Костюка, а секретарем госпітальної ради – головного лікаря Хмельницької міської інфекційної лікарні Оксану Піддубну. Обидві кандидатури учасники засідання підтримали одноголосно.

Директор Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА Яків Цуглевич підкреслив, що Центральний (Хмельницький) госпітальний округ є одним з найбільших в Україні. Посадовець висловив сподівання, що округ стане ще й одним з кращих в нашій державі. Також Яків Миколайович наголосив, що жодну центральну районну лікарню у процесі реформування не закриють. Натомість, кількість ліжок у них будуть оптимізовувати або перепрофільовувати. Так само, в межах кожного округу госпітальна рада визначатиме, де розташують лікарні інтенсивного, планового, відновного лікування, центри первинної медико-санітарної допомоги та хоспіси.

Потому представники Хмельницького госпітального округу обговорили ряд питань організаційного характеру. А друге засідання госпітальної ради планують провести уже після Новорічно-Різдвяних свят. Тоді ж обговорять перспективний план розвитку Хмельницького госпітального округу.

Хмельницький обласний Центр здоров’я.