29.12.2017 — 15:01

Відбулося підсумкове засідання комісії з питань ТЕБ і НС облдержадміністрації

28 грудня під головуванням першого заступника голови адміністрації В.Кальніченка відбулося засідання комісії з питань ТЕБ і НС облдержадміністрації. У засіданні взяли участь члени обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, керівники окремих відомств, установ області.

Про стан травматизму невиробничого характеру в області та хід виконання Плану першочергових заходів з профілактики травматизму невиробничого характеру у Хмельницькій області на 2017 рік доповів начальник управління з питань цивільного захисту облдержадміністрації Євген Данилюк, який зазначив, що за 9 місяців 2017 року на території області від нещасних випадків невиробничого характеру загинуло 609 людей (у т.ч. 12 дітей віком до 14 років), що більше порівнюючи з аналогічним періодом 2016 року (загинула 591 людина у т.ч. 6 дітей до 14 років).

Середньообласний показник смертності населення від нещасних випадків невиробничого характеру із розрахунку на 10 тис. осіб складає 4,76, що більше ніж в 2016 році (4,58).

За словами Євгена Дмитровича, найпоширенішими причинами нещасних випадків із смертельними наслідками були: навмисне самоушкодження –35,47% ( в 2016 році було 33,33%), транспортні нещасні випадки – 12,81% (в 2016 році було 8,12%),   випадкове отруєння та дія алкоголю – 8,54% ( в 2016 році було 11,34),

Причинами цього є як погіршення фінансово-матеріального становища населення, так і безвідповідальне відношення посадових осіб, органів влади та місцевого самоврядування до забезпечення потреб наших громадян.

Також, за словами доповідача, потребує і покращення організація ефективної та дієвої системи запобігання загибелі людей на воді. Так, із наявних на території області 3733 річок, на яких побудовано 51 водосховище та 2791 ставок створено лише 13 пляжів.

Що стосується дорожньо-транспортних пригод в 2017 році з постраждалими у порівняні з 9 місяцями 2016 роком зменшилась з 633 до 608 (на 25 пригод або на 4%), кількість травмованих в них також зменшилась з 74 до 68 осіб або на 5,4%.

В той же час зростання кількості загиблих зареєстровано на території 9 районів та 1 міста області. Найбільш складною ситуація з аварійністю спостерігається на території Старокостянтинівського, Ярмолинецького, Шепетівського, Городоцького, Дунаєвецького, Кам’янець-Подільського районів, де зареєстровано зростання кількості дорожньо-транспортних пригод з постраждалими.

Крім того, необхідно активізувати роботу щодо попередження загибелі людей від випадкових отруєнь алкоголем, зокрема, потрібно ініціювати перед органами місцевого самоврядування прийняття рішень про обмеження продажу алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива на відповідних територіях у нічний час, посилити нагляд за місцями продажу алкогольних напоїв для недопущення продажу несертифікованої продукції.

Також складна ситуація залишається із попередження загибелі людей від пожеж. Станом на 30 листопада 2017 зареєстровано 1032 пожежі( в 2016 році-1080) на яких виявлено загиблими 35 людей( в 2016 році-35 осіб). Практично всі ці випадки виникли в оселях малозабезпечених громадян внаслідок несправності пічного опалення, електромереж та невиконання елементарних правил безпеки.

За словами Євгена Данилюка, позитивна тенденція на зменшення нещасних випадків можлива за умови виконання усіма посадовими особами Плану заходів з профілактики травматизму невиробничого характеру в області.

Далі Євген Дмитрович проінформував присутніх про стан організації заходів щодо створення, використання та утримання фонду захисних споруд цивільного захисту області.

Так, обласний фонд захисних споруд цивільного захисту налічує 915 захисних  споруд, з них 143 сховища та 772 протирадіаційних укриття. Стан готовності захисних споруд на початок року було оцінено, як «готові» – 103 (11,2 % від загальної кількості) споруди, «обмежено готові» – 727 (79,5%) споруди, «не готові» – 85 (9,3 %)  споруди .

Відтак, з метою утримання захисних споруд цивільного захисту в належному стані в поточному році продовжувалась робота щодо приведення їх в готовність. На проведення робіт в захисних спорудах протягом 11-ти місяців виділено 5 млн. 158 тис.грн., з них: з місцевих бюджетів – 148,4 тис. грн., кошти власників – 1млн.490тис.грн. та 3млн.518 тис. грн. кошти субвенції.

В результаті проведеної роботи в поточному році 40 захисних споруд переведено зі стану «обмежено готові» в «готові», кількість «не готових» захисних споруд зменшено на 3.

Також в області залишається 67 споруд, на які не оформлено технічну документацію, з них 18 державної власності, 2 – комунальної та 47 приватної.

Тому, головам райдержадміністрацій, рекомендувати міським (міст обласного значення) головам, міським, селищним і сільським головам, головам об’єднаних територіальних громад необхідно активізувати роботу з приведення у належний стан захисних споруд цивільного захисту комунальної власності.

В продовження засідання присутні заслухали інформацію про підсумки роботи комісії з питань ТЕБ та НС ОДА у 2017 році та затвердження Плану роботи на 2018 рік, та про стан роботи регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у 2017 році.

Враховуючи викладене, діяльність обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій буде зосереджена на завданнях, визначених Президентом України, Кабінетом Міністрів України та Державною службою України з надзвичайних ситуацій щодо реалізації державної політики у сфері цивільного захисту населення.