02.01.2018 — 17:17

Робота мобільної групи по виявленню “нелегальних” перевізників триває

На виконання доручення голови обласної державної адміністрації від 20.04.2017 року № 26-5/2017-д щодо поліпшення стану пасажирських перевезень, попередження діяльності автомобільних перевізників, які працюють поза межами правового поля проводилася спільна робота щодо попередження діяльності та виведення з ринку пасажирських перевезень автомобільних перевізників, які здійснюють свою діяльності поза межами правового поля, так званих «нелегалів».

Спільними мобільними групами у складі працівників управління Укртрансбезпеки у Хмельницькій області, Патрульної служби, Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у Хмельницькій області, Головного управління Державної фіскальної служби у Хмельницькій області, представників інших контролюючих органів та громадських об’єднань проводились цільові відпрацювання попередження діяльності нелегальних перевізників відповідно до щотижневих графіків, затверджених керівництвом облдержадміністрації шляхом рейдових перевірок додержання вимог законодавства про автомобільний транспорт.

Сьогодні під головуванням заступника голови облдержадміністрації Олега Гуменного відбулася чергова нарада з представниками контролюючих органів щодо результатів роботи мобільних груп у транспортній галузі.

Розпочалася нарада з підсумків роботи мобільної групи за 2017 рік. Так, представник управління Укртрансбезпеки у Хмельницькій області зазначив, що протягом 2017 року управлінням було складено 3050 актів, з них 376 на “нелегальних” перевізників, 109 протоколів про адміністративні правопорушення, з них 67 ч.1.ст.164 КуПАП на “нелегальних” перевізників.

Також винесено 893 постанови про застосування адміністративно-господарського штрафу на загальну суму 1 млн.370 тис.грн, з них до державного бюджету спрямовано 878 тис.275 грн.

На “нелегальних” перевізників винесено 75 постанов на суму 146 тис.500 грн., з них до державного бюджету надійшло 89 тис.120 грн.

Крім того, з метою посилення контролю на автошляхах області функціонує три пересувні габаритно-вагові комплекси (с. Пашківці, с. Прибузьке та Мацьківці). Наразі будується ще один поблизу с. Скаржинці. Також вирішується питання будівництва майданчиків на місцевих дорогах за кошти райрад та ОТГ.

Разом з тим, протягом 2017 року виявлено 113 фактів перевищення габаритно-вагових параметрів, нарахована плата за проїзд 23.735 євро., з них близько 200 тис. грн. спрямовані до державного бюджету.

Також завдяки злагодженій роботі мобільної групи, практично усунуте місце концентрації нелегальних автоперевізників навколо новоствореної автостанції № 5 у місті Хмельницькому.

Крім того, на вулиці Старокостянтинівська Шосе міста Хмельницького в межах заїзної «кишені» на зупинці маршрутних автобусів «Меморіал Слави» (напрямок із міста) встановлено дорожні знаки 5.41.1 «Пункт зупинки автобуса» та 5.1.2 «Кінець пункту зупинки автобуса».

Також слід зазначити, що у 2017 році з метою забезпечення пільгових категорій громадян місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування виділено близько 75 мільйонів гривень.

В продовження наради, директор Департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури облдержадміністрації Юрій Гриневич зазначив, що автобусний парк області нараховує близько 1,5 тис. транспортних засобів, які обслуговують автобусні маршрути загального користування. Кількість автомобільних перевізників в області сягає 500 суб’єктів господарювання.

Так, протягом 2017 року проведено 4 засідання обласного конкурсного комітету, на розгляд якого виносилося 78 автобусних маршрутів. Визначено 44 автобусних перевізники для обслуговування 55 маршрутів.

Юрій Валентинович відмітив, що протягом року контролювалося виконання умов договору з перевізниками шляхом одержання повідомлень з автостанцій щодо регулярності перевезень на маршрутах, інформацій від райдержадміністрацій, інших державних установ, а також звернень громадян щодо покращення умов пасажирських перевезень. Так, проведено з виїздом на місце 7 позапланових перевірок виконання умов договорів. За результатами розірвано 2 договори та попереджено біля 15 автомобільних перевізників.

“Звичайно, ми ще не досягли 100% результату у боротьбі з “нелегальними” перевізниками, проте в цьому напрямку зроблено чимало. Тому звертаюся до членів мобільної групи активізувати роботу в цьому напрямку, адже тільки спільними зусиллями ми подолаємо таке явище як “нелегальний” перевізник на теренах нашої області”, – відмітив заступник голови адміністрації Олег Гуменний.

Також особливу увагу посадовець звернув на питання дотримання безпеки пасажирських перевезень (наявності відповідних дозвільних документів, проведення технічних оглядів, передрейсових медичних оглядів водіїв тощо).