22.03.2016 — 17:38

22 березня – Всесвітній день води

P1160304З цієї нагоди, відбулось засідання круглого столу на тему: «Про охорону водних ресурсів», присвячене Всесвітньому дню води. Засідання організовано Департаментом екології та природних ресурсів облдержадміністрації спільно з обласним управлінням водних ресурсів, метою якого було обговорення актуальних проблем раціонального використання, охорони та відтворення водних ресурсів.

В заході прийняли участь представники: управління житлово-комунального господарства, департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації, Головного управління Держсанепідемслужби у області, обласного управління водних ресурсів, управління екології та контролю за благоустроєм міської ради, МКП «Хмельницькводоканал», Хмельницького місцевого осередку Всеукраїнської екологічної громадської організації «МАМА-86» .

Під час засідання обговорені питання стану поверхневих вод, регулювання використання водних ресурсів та раціонального використання водних ресурсів як передумови продуктивної економіки та соціального добробуту Хмельниччини.

Проблемні питання, які існують при використання водних ресурсів, в більшій мірі стосуються охорони водних ресурсів від забруднення, зокрема: не винесення в натуру прибережних захисних смуг водних об’єктів, що призводить до утворення стихійних сміттєзвалищ, розорювання земель і використання їх не за призначенням; відсутність очисних споруд зливових стоків у великих містах, що призводить до погіршення якості води водних об`єктів; низка ефективність роботи очисних споруд стічних вод; значна кількість артезіанських свердловин, які не експлуатуються, виходять з ладу і являються потенційними джерелами забруднення підземних вод.

Першочерговими заходами щодо відновлення водних екосистем повинна бути ліквідація зосереджених і розсіяних джерел забруднення, відновлення усіх природних чинників річкових систем, в тому числі водної флори і фауни, гідрологічного режиму, та охорона екологічної складової існування річки.

Цьогорічний Всесвітній день води проходить під гаслом «Вода та робота», що фокусується на тому, як достатня кількість і якість води може змінити життя і умови праці, і навіть трансформувати суспільство і економіку.

Використання води основними галузями господарства області у 2015 році становили 67,08 млн.куб.м, в тому числі: промисловістю – 31,28 млн.куб.м., комунальним господарством – 24,22 млн.куб.м., іншими галузями – 0,56 млн.куб.м.

Підбиваючи підсумки засідання «круглого столу», присутні зійшлись на думці, що тільки суспільне розуміння проблем та об’єднані практичні зусилля державних установ, громадських організацій, свідомих громадян допоможуть досягти позитивних зрушень у вирішенні накопичених проблем та сприяти збереженню ресурсів прісної води і водних ресурсів в цілому.

За матеріалами Департаменту екології та природних ресурсів  облдержадміністрації