12.01.2018 — 10:19

Інформація про діяльність Управління (Північно-західної інспекції з ядерної та радіаційної безпеки на правах самостійного управління) Держатомрегулювання на території Хмельницької області у ІV-му кварталі 2017 року

Протягом ІV-го кварталу 2017 року з метою реалізації дозвільних принципів державної політики у сфері використання ядерної енергії, Управлінням (Північно-західною інспекцією з ядерної та радіаційної безпеки на правах самостійного управління) Держатомрегулювання надавались адміністративні послуги з ліцензування окремих видів діяльності у сфері використання ядерної енергії суб’єктам господарської діяльності Хмельницької області.

Протягом звітного періоду проводився розгляд 8 заяв суб’єктів діяльності у сфері використання ядерної енергії Хмельницької області на видачу та переоформлення ліцензій і на внесення змін до діючих ліцензій на право провадження діяльності з використання джерел іонізуючого випромінювання.

За результатами розгляду заяв Державною інспекцією ядерного регулювання України було прийнято рішення щодо:

видачі ліцензій на право провадження діяльності з використання джерел іонізуючого випромінювання:

–        Хмельницькій міській дитячій лікарні;

–        Староушицькій районній лікарні № 3;

внесення змін до діючих ліцензій на право провадження діяльності з використання джерел іонізуючого випромінювання:

–        Полонської центральної районної лікарні ім. Н.С. Говорун;

–        Хмельницької обласної психіатричної лікарні № 1;

–        Славутської центральної районної лікарні ім. Ф.М. Михайлова;

–   Комунального медичного закладу Нетішинської міської ради «Спеціалізована медико-санітарна частина м. Нетішин»;

–        Товариства з обмеженою відповідальністю «ПОЛЛАР»;

–        Обласного дитячого спеціалізованого санаторію «Світанок».

У відповідності до План-графіку запланованих інспекційних перевірок Державної інспекції ядерного регулювання України на 2017 рік та Плану комплексних планових заходів державного нагляду (контролю) органів державного нагляду (контролю) на 2017 рік у ІV кварталі 2017 року було проведено комплексну інспекційну перевірку Хмельницького обласного онкологічного диспансеру.

За результатами комплексної інспекційної перевірки було складено відповідний акт та надано адміністрації установи припис з вимогами та термінами усунення виявлених порушень.

Порушень ядерної та радіаційної безпеки при провадженні діяльності з використання ДІВ суб’єктами господарської діяльності Хмельницької області, які б призвели або могли призвести до несанкціонованого опромінення або радіоактивного забруднення навколишнього природного середовища, за означений період не виявлено.

Згідно вимог Закону України «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії» джерела іонізуючого випромінювання, що використовуються суб’єктами діяльності у сфері використання ядерної енергії, обов’язково мають бути зареєстровані у Державному регістрі ДІВ. За звітній період 3 суб’єкти господарської діяльності Хмельницької області зареєстрували у Державному регістрі ДІВ 3 одиниці ДІВ, що генерують іонізуюче випромінювання.

Протягом IV-го кварталу 2017 року радіаційних аварій пов’язаних з використанням ДІВ суб’єктами господарської діяльності Хмельницької області та виявлення ДІВ у незаконному обігу, які б призвели або могли призвести до несанкціонованого опромінення населення або радіоактивного забруднення навколишнього природного середовища, не зафіксовано.