23.03.2016 — 14:09

Лісівники і освітяни Хмельниччини презентували в столиці України здобутки співпраці

1. Конференція21-22 березня в м. Києві відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція «Відтворимо ліси разом», присвячена Міжнародному дню лісу, яка проводилася Міністерством освіти і науки України, Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді за підтримки Державного агентства лісових ресурсів України та Товариства лісівників України.

Для участі у конференції Хмельницьке обласне управління лісового та мисливського господарства і Департамент освіти і науки облдержадміністрації направили у столицю делегацію з числа кращих педагогічних працівників і лісівників – керівників учнівських лісництв та представників лісових господарств області – організаторів і ентузіастів творчої практичної лісогосподарської та науково-дослідницької роботи з юними лісівниками.

Хмельницький ОЕНЦУМ представляла завідувач відділу екології і охорони природи, керівник гуртків Ольга Олександрівна Гораль.

Лісівники й освітяни Хмельниччини яскраво продемонстрували учасникам конференції результати своєї співпраці, завдяки якій у навчальних закладах і лісництвах нашого краю діють 42 учнівських лісництва, більшість яких ведуть відлік своїй плідній діяльності ще з 60-х та 70-х років ХХ століття, мають славні традиції і слугують прикладом для інших.

Для виставки «Лісовідтворення. Пошуки молоді» лісівники й педагоги оформили тематичну експозицію області, де представили мережу учнівських лісництв регіону і їх досягнення, непересічні здобутки юних лісівників Шепетівщини.

2. Конференція (1)В ході пленарного засідання Всеукраїнської науково-практичної конференції було проведено 2 сесії на актуальну тематику «Роль лісів України в умовах глобальних змін навколишнього середовища» та «Лісовідновлення: стратегія партнерства», під час яких директор ДП «Шепетівське лісове господарство» Володимир Михайлович Сасюк аргументовано розповів учасникам заходу про організацію і всебічну підтримку дирекцією та колективом підприємства учнівських лісництв Шепетівщини – школи майбутніх господарів лісу рідного краю.

Під час презентацій інноваційних форм діяльності кращих учнівських лісництв України керівник зразкового учнівського лісництва «Пліщинське» Микола Андрійович Зведенюк виступив з доповіддю-презентацією на тему «Формування наукового світогляду школярів через систему позашкільної роботи на прикладі учнівського лісництва» і поділився з колегами своїм досвідом творчої роботи з юними лісівниками та шефами-лісівниками, профорієнтації і професійної підготовки юних лісогосподарів.

Працювали дискусійні майданчики: «Пріоритети лісівничої освіти в контексті збалансованого розвитку та проблем матеріально-технічного забезпечення в учнівських лісництвах» і «До профільна підготовка та профільне навчання учнів з лісництва» у яких брали активну участь представники Хмельниччини. Інші делегації зацікавлено знайомились з досвідом хмельничан, представленим під час дискусій та на експозиції виставки, і високо оцінювали їх здобутки.

4. КонференціяОрганізатори Всеукраїнської науково-практичної конференції «Відтворимо ліси разом» нагородили спеціальною почесною відзнакою зразкове учнівське лісництво «Пліщинське» та Грамотою Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки України ДП «Шепетівське лісове господарство», доповідачів і членів обласної делегації, обласний ЕНЦУМ та ряд кращих учнівських лісництв Хмельниччини, їх керівників-педагогів і закріплених за ними працівників державних лісогосподарських підприємств.

За матеріалами Хмельницького ОЕНЦУМ