12.01.2018 — 17:09

Геннадій Зубко доручив розробити плани з протидії загрозам ускладнення дорожнього руху в зимовий період

12 січня в селекторному режимі відбулося засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Геннадія Зубка. Від Хмельниччини участь в селекторній нараді взяли перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко, начальник ГУ ДСНС в області Едуард Братко, представники обласної комісії ТЕБ та НС.

Одним із головних на порядку денному було питання дій державних та місцевих органів влади у разі погіршення погодних умов, які очікуються на території України вже найближчим часом.

За попередньою інформацією, погода у другій половині січня може бути досить складною. Так, вже найближчим часом очікуються снігопади, а за тиждень через центральні території України пройде циклон, який принесе ще більші снігопади (очікується зростання снігового покриву на 10-20см), хуртовини, сильний вітер. З 21 січня очікується посилення снігопадів, різкі перепади температури, штормові пориви вітру, ожеледь та ожеледиця. З 25 січня, згідно прогнозів, можливе значне пониження температури.

Геннадій Зубко наголосив, що зимовий період є показником менеджерської ефективності всіх керівників, і грудень 2017 року є тому підтвердженням, коли з погіршенням погодних умов відбувся транспортний колапс в чотирьох областях України.

“Наше головне завдання – напрацювати план щодо забезпечення оперативної координації всіх служб як на регіональному, так і центральному рівні. Це в першу чергу — Укравтодор, Укртрансбезпека, Мінінфраструктури, Нацполіція, ДСНС і органи місцевого самоврядування,” – підкреслив Віце-прем’єр.

Він нагадав, що 18-19 грудня 2017 року на автошляхах Вінницької, Житомирської, Київської і Черкаської областей склалася надзвичайна ситуація. Незважаючи на існуюче попередження Укргідрометцентром центральних і місцевих органів виконавчої влади про погіршення погодних умов, не було вжито необхідних першочергових заходів, внаслідок чого утворились багатокілометрові затори та знеструмлення 147 населених пунктів у 6 областях.

«Кошти місцевих бюджетів складають наразі 50% від загального державного бюджету країни. Отже, кошти є, повноваження є – питання тільки в менеджерських якостях управлінців на місцях. І тому, коли голова РДА, ОДА або органу місцевого самоврядування не може вчасно організувати роботу в зимовий період, яка б забезпечувала безпеку громади або рух транспорту, така ситуація є неприйнятною», — наголосив Геннадій Зубко.

З огляду на грудневу ситуацію 2017-го року і за результатами засідання оперативного штабу, Віце-прем’єр дав доручення до 19 січня вжити низку невідкладних заходів з метою запобігання надзвичайним ситуаціям, які може спричинити погіршення погодних умов.

Зокрема, Укравтодору, Укртрансбезпеки, Нацполіції, ДСНС доручено розробити План взаємодії з протидії загрозам ускладнення дорожнього руху в зимовий період, а також покроковий алгоритм дій усіх служб та місцевих органів влади. Облдержадміністраціям необхідно забезпечити розробку, затвердження та виконання аналогічних регіональних планів.

Також Укравтодору, Укртрансбезпеки, Нацполіції, обласним та Київській міській державним адміністраціям доручено забезпечити неухильне виконання Порядку тимчасового обмеження або заборони руху транспортних засобів на окремих ділянках автомобільних доріг загального користування та Порядку інформування населення про зміни руху транспорту у разі виникнення надзвичайних ситуацій.

Окрім того, Геннадій Зубко доручив Укртрансбезпеки посилити державний нагляд і взаємодію з автоперевізниками щодо дотримання тимчасових обмежень або заборони руху під час снігопадів на автомобільних дорогах, готовністю великовагового транспорту до експлуатації в зимовий період, а Укравтодору – забезпечити готовність снігоочисної техніки та спланувати її оперативне передислокування на проблемні дороги.

Особливо Віце-прем’єр наголосив на необхідності ефективної координації дій як між органами місцевого самоврядування та органами влади, так і відпрацювання взаємодії на міжобласному рівні.

“Закликаю і акцентую увагу всіх голів адміністрацій на сталому забезпеченні роботи систем життєдіяльності. Найближчим часом в Україні відбудеться погіршення погодних умов і температурного режиму, тому органи місцевого самоврядування повинні відпрацювати алгоритм взаємодії з органами влади і оперативні заходи в надзвичайних ситуаціях,” – сказав посадовець.

Окремо під час засідання  розглянуто та затверджено план роботи Держкомісії з питань ТЕБ та НС на 2018 рік та план дій центральних та місцевих органів влади та місцевого самоврядування щодо підготовки до пропуску льодоходу, повені та паводків у 2018 році.