23.03.2016 — 15:04

Обговорили виконання обласних програм в галузі охорони здоров’я

IMG_2123Сьогодні, в конференц-залі Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації пройшло засідання колегії Департаменту охорони здоров’я.

До участі у засіданні були запрошені начальники управлінь охорони здоров’я Хмельницької та Кам’янець-Подільської міських рад; головні лікарі обласних, міських лікувально-профілактичних закладів, центрів ПМСД, ЦРЛ, вузлових лікарень станцій Гречани та Шепетівка, СМСЧ № 4, обласних дитячих санаторіїв; директори медичних коледжів та училищ.

Також прийняти участь у колегії Департаменту було запрошено начальника відділу оперативного чергування та забезпечення централізованого оповіщення Управління з питань цивільного захисту населення облдержадміністрації Іваха Олександра Анатолійовича.

Під час колегії запрошені розглянули ряд питань, зокрема:

– Стан виконання обласної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року у 2015 році.

-Стан виконання обласної і загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012-2016 роки у 2015 році.

-Виконання загальнодержавної програми імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб на 2009-2015 роки.

-Виконання обласної програми репродуктивне здоров’я населення Хмельницької області на період до 2015 року.

-Виконання обласної програми забезпечення медичних закладів області кадрами, особливо у сільській місцевості на 2011- 2015 роки.

-Виконання програми розвитку галузі охорони здоров’я на 2012-2015 роки.

Головний лікар обласного онкологічного диспансеру Леонід Бриндіков зазначив, що  захворюваність на злоякісні новоутворення залишається однією з медичних, соціальних та економічних проблем нашого суспільства, оскільки зростає рівень онкологічної захворюваності та смертності.

У своєму виступі Леонід Миколайович зупинився на питаннях удосконалення системи первинної та вторинної профілактики онкологічних захворювань, удосконаленні методів діагностики злоякісних новоутворень та спеціального лікування онкологічно хворих, надання паліативної допомоги онкологічним хворим.

Стосовно ситуації із захворюваності на туберкульоз в області виступив головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру Сергій Василенко.

Так, щорічно в області хворіє до 800 хмельничан, близько 120 осіб помирають. Область недостатньо забезпечується імунобіологічними препаратами протягом останніх кількох років, в той же час протягом 2015році пацієнти забезпечувались у повній мірі антибактеріальними препаратами. В область їх поступило на суму 4058,7 тис.грн. та 2863,8 тис.грн.

Про хід виконання в області Програми імунопрофілактики та захисту населення області від інфекційних хвороб на 2010 – 2015 роки звітував головний епідеміолог ДОЗ Олександр Мирний. Олександр Борисович зауважив, що за роки дії програми в області не зареєстровано спалахів та групових вогнищ інфекційних захворювань, випадків дифтерії, поліомієліту, малярії.

Наталія Ткачук – начальник відділу післядипломної освіти та кадрового забезпечення ДОЗ розповіла присутнім про кадрове забезпечення галузі. «Зважаючи на реформування галузі охорони здоров′я найбільш актуальним в кадровій політиці нашої держави є питання забезпечення закладів первинної ланки лікарями загальної практики-сімейними лікарями», – зазначила Наталія Євгенівна.

Впродвж 2013-2014 відмічалась чітка тенденція щодо збільшення обсягів підготовки в інтернатурі лікарів загальної практики-сімейної медицини. У зв′язку з планомірним відкриттям в центральних районних лікарнях відділень анестезіології та інтенсивної терапії активно замовлялись та готувались в інтернатурі спеціалісти – анестезіологи. З числа випускників  2011-2015 року  за спеціальністю «анестезіологія та інтенсивна терапія» було зараховано 40 випускників.

Заслухавши та обговоривши всі питання порядку денного було прийнято відповідні рішення.

За матеріалами ДОЗ