16.01.2018 — 15:01

У Департаменті охорони здоров’я підсумовують роботу ЛПЗ області за 2017 рік

З 9 січня Департамент охорони здоров’я Хмельницької ОДА розпочав аналізувати результати роботи підзвітних закладів за минулий рік. Підсумкові колегії проводять у конференц-залі ДОЗ під головуванням директора Департаменту Якова Цуглевича за участю провідних спеціалістів Департаменту. Про результати роботи за 2017 рік впродовж 3 тижнів звітуватимуть центральні районні лікарні, центри первинної медико-санітарної допомоги, інші медичні заклади краю.

З 9 до 12 січня про досягнення та плани розповідали медики Новоушицького, Старосинявського, Деражнянського, Летичівського, Віньковецького, Білогірського, Теофіпольського, Старокостянтинівського районів та Междибізької ОТГ.

Чи не найважливішою проблемою заклади називають застарілість матеріально-технічного обладнання, брак кадрів та, частково, нестачу фінансування. Яків Цуглевич рекомендував спонукати органи місцевої влади, аби ті заохочували молодих фахівців. Зокрема надавати житло у селах, частково компенсувати житлово-комунальні послуги, забезпечити службовим автомобілем.

Більшість закладів первинної ланки у звітах повідомили про придбання ноутбуків або комп’ютерів для впровадження електронної системи охорони здоров’я та підведення швидкісного інтернету.В амбулаторіях загальної практики-сімейної медицини та фельдшерських пунктах проводили капремонти, поточні ремонти палат та приміщень, заміну вікон та дверей, ремонтували дахи, покращували матеріально-технічну базу, оновлювали м’який інвентар та меблі. Також повідомляли про впровадження енергозберігаючих технологій, що дало суттєву економію газу, електроенергії та пального. Так, лампи розжарювання замінювали на світлодіодні, а на автомобілях встановлювали ГБО. Також центри ПМСД звітували про хороші показники виконання в минулому році Урядової програми «Доступні ліки».

Зокрема, Новоушицька ЦРЛ повідомила про зменшення витрат на комунальні послуги. За державні кошти заклад встановив електрокотел. Також в ЦРЛ пишаються тим, що не мають заборгованості із заробітної плати та енергоносіїв.

У фельдшерських пунктах, що підпорядковані Новоушицькому центру ПМСД, працевлаштували 2 молодих спеціалістів.

У Старосинявській ЦРЛ мала кількість пологів зумовила закриття акушерського відділення, оптимізацію штату та скорочення 10 ліжок. У згадане приміщення перевели неврологічне відділення ЦРЛ, методкабінет та бухгалтерію, котрі знаходились у аварійному приміщенні.

Керівники Летичівської ЦРЛ звітували про інтенсивне використання лапароскопічної стійки та резектоскопа для проведення оперативних втручань.

Очільники Деражнянського центру ПМСД розповіли про зменшення з 1 січня цього року кількості фельдшерських пунктів, що обслуговують до 300 жителів, з 15 до 4. За неповний місяць роботи послугами пересувного флюорографа скористалися 3363 жителі району.

Білогірський центр ПМСД створив на базі ФАПу у с. Юрівка АЗПСМ та забезпечив його водопостачанням. У районі збільшилась кількість відвідувань сімейного лікаря, як через захворювання, так і з профілактичною метою і зменшилась кількість виїздів швидкої допомоги до хронічних хворих.

Білогірська ЦРЛ виготовила проектно-кошторисну документацію для відкриття палати інтенсивної терапії, капітально відремонтувала теплотрасу. У районі покращились окремі показники захворюваності на туберкульоз, дещо зменшилась кількість інсультів та занедбаних випадків раку.

Віньковецька ЦРЛ звітувала про впровадження оперативних втручань з ендопротезування кульшових суглобів. Крім того, збільшено кількість малоінвазивних оперативних втручань в хірургії та гінекології. Здійснили капітальний ремонт та утеплення хірургічного корпусу.

Віньковецький центр ПМСД доповідав про придбання за кошти місцевих бюджетів майже 8 тисяч доз туберкуліну для відповідної діагностики дитячого населення району. На 1 ФП сільська рада виділила кошти на реконструкцію газової мережі з встановленням конвекторів.

Старокостянтинівська ЦРЛ може пишатися тим, що досить непогано забезпечена кадрами. Так, нині для роботи у закладі готує 13 молодих лікарів-інтернів. Крім того, майже 1 млн. грн. лікарня спрямувала на енергозбереження. Також виготовили проектно-кошторисну документацію на капітальний ремонт інфекційного відділення.

Старокостянтинівський центр ПМСД поінформував, що у минулому році за 2, 5 млн. грн. з міської казни  відкрили та повністю укомплектували міську амбулаторію ЗПСМ. До того ж, виготовили 3 проектно-кошторисні документації на ФАПи, в 1-му здійснили реконструкцію. З бюджету сільських рад було виділено 280 тис. грн. на невідкладну допомогу для сільського населення.

Звітуватимуть заклади ще протягом найближчих двох тижнів.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я