23.03.2016 — 14:00

Весняно–польові роботи на Білогірщині

IMG_4320На Білогірщині триває комплекс весняно-польових робіт. Лише погода дозволила і на полях агроформувань району з’явилася техніка. Не гаючи часу культивували, підживлювали та сіяли ранні зернові.  Адже, гарний старт – міцний фундамент високих врожаїв.

Кипить робота у квітневський філії «Рідний край» ПрАТ «Зернопродукт МХП» під керівництвом керівника даного відділення Романа Павловича Наточія. Власне в обробітку «Рідного краю» понад вісім тисяч гектарів землі. Наразі для аграріїв даного господарства актуальним є посів багаторічних трав. Зокрема люцерна займе площу понад 220 гектарів. А сіють цього річ її на полях, котрі розкинулися неподалік тваринного комплексу у селі Соснівка. Це виправдано та раціонально. Стосовно тваринництва, то варто зауважити, що в господарстві є 1300 голів великої рогатої худоби, 690 з яких формують дійне стадо. Надої молока теж високі й складають 19,3 л. Тут триває реконструкція двох приміщень, адже в «Рідному краї» розуміють, як важливо відродити тваринницьку галузь й досягти кращих результатів та показників. Особливо приємно слухати Володимира Тарасюка, заступника керівника філії, котрий з таким азартом розповідає про стан справ у тваринництві, що стає одразу зрозуміло, ця людина своїй справі віддана сповна.

Технолог Павло Козачук та його колега старший агроном Андрій Суханюк розповідають, що уже закрили вологу на 5 тисячах гектарах землі. Здійснили двохразове підживлення озимих культур. Готуються до третього етапу підживлення. Також аграрії переконують, трохи потепліє й почнуть сіяти соняшник та сою.

IMG_4378Саме насіння сої з одночасним протруюванням готують на насіннєвому заводі в Соснівці. Як розповів Віталій Дідух, насіння сої потрібно 460 тонн. Завод працює у дві зміни й за добу можуть підготувати 42-44 тонни посівного матеріалу.

Не менш важлива робота й тракториста – машиніста Федора Танащука, котрий уже понад тридцять років працює на хліборобській ниві.

В полі важлива не лише робота агрономів, а й водіїв, механізаторів, трактористів, бо праця хліборобів взаємопов’язана та нерозривна. Це стосується не лише працівників «Рідного краю», а й ТОВ НВА «Перлина Поділля». Перехоплює дух, коли спостерігаєш за тим, як велично та гордо пливе на полі, на якому господарює «Перлина Поділля», JOHN DEERE з сівалкою. Поряд чатує  водій «КАМАЗ» Іван Мельник, на якому велика відповідальність – забезпечувати техніку, яка працює в полі, насінням.

IMG_4389На полях провідної агрофірми сіють викосуміш з внесенням мінерального добрива.  На 80 га уже засіяли овес. Закрили вологу й готуються до посіву гороху. На цю культуру буде відведено 210 га. Про це розповів Віктор Шубчик, головний технолог ТОВ НВА «Перлина Поділля». Також Віктор Іванович зазначив, що яра пшениця займе площу понад 300 га. Належним чином обробляються площі, де буде засіяний соняшник, соя та зернова кукурудза. Вирощуватимуть в господарстві й гречку, під її посів тут відвели значну площу.

Прозвітував про роботу і керівник ФГ «Зоря» Сергій Станіславович Шубчик. Зокрема Сергій Станіславович розповів, що наразі сіють ярий ячмінь (65 га). В цілому по господарству «Зоря» підживлено 90 га озимої пшениці та 63 га озимого ріпаку. Готуються до посіву пізніх зернових культур, а саме гречки, якою засіють 80 га. землі. Агроном господарства запевнив, що в фермерському господарстві до комплексу весняно–польових робіт готові на 100 відсотків. Бо ж і технікою, і насінням, і паливно–мастильними матеріалами забезпечені відповідно до потреби.

Весняно–польові роботи на Білогірщині проходять на належному рівні. Отож, є надія, що господарювання на хлібній ниві увінчається гарними результати.

За матеріалами Білогірської РДА