18.01.2018 — 12:45

Якнайшвидше маємо створити умови для надання високої якості первинної медичної допомоги у селах, — Зубко

17 січня під головуванням Віце-прем’єр-міністра– Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка за участю заступника Міністра охорони здоров’я Павла Ковтонюка відбулася всеукраїнська он-лайн нарада з актуальних питань розвитку закладів ПМД у сільській місцевості.

Участь в нараді взяли представники  ОДА, РДА та ОТГ. Від Хмельниччини в залі селекторних нарад були присутні перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко, заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Юрій Бирка, представники Департаменту охорони здоров’я та управління будівництва та регіонального розвитку ОДА. Також участь в нараді взяв голова обласної ради Михайло Загородний.

На порядку денному розглядалися питання щодо  плану дій з розвитку первинної медицини у сільській місцевості, впровадження телемедицини при розбудові первинної ланки медицини, імплементація закону 7117 “Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості”.

Віце-прем’єр доручив регіонам надати повну інформацію щодо сформованої мережі: заклади ПМД, які необхідно будувати і заклади, які потребують реконструкції.

«Вже якнайшвидше: регіони мають подати пропозиції щодо формування спроможних мереж закладів первинки у своїх громадах (в розрізі ОТГ, районів, областей) та погодити їх з МОЗ. Методика формування такої мережі була розроблена Мінрегіоном спільно з Міністерством охорони здоров’я України (МОЗ). Проект спроможної мережі надання первинної медичної допомоги має враховувати наявну мережу надання ПМД та майбутніх закладів ПМД відповідно до мережі, сформованої в рамках використання субвенції; перелік наявних закладів ПМД, які пропонується залишити в рамках новосформованої мережі тощо», — зазначив Геннадій Зубко.

Павло Ковтонюк зауважив, що МОЗ України спільно з Мінрегоном ще з минулого року активно працює над нормативними актами, які дозволять запустити цей проект вже навесні. Зокрема, підготовлено  спільний наказ про формування спроможних мереж надання первинної допомоги, тобто про те, де нові амбулаторії в сільській місцевості будуть найпотрібніші та найбільш ефективні. Також розроблено типові проекти самих закладів та їх устаткування. 


“Хочу сказати кілька важливих речей щодо підготовки цього плану. По-перше, прошу ОДА подавати проект мережі одразу на всю область. Навіть, якщо ми розуміємо, що все одразу побудувати не зможемо, треба бачити всю картину. По-друге, розробка проекту мережі – це ваше внутрішнє (у регіоні) рішення, куди і скільки амбулаторій поставити. Але ми спільно з Мінрегіоном перевіримо, чи відповідає вона критеріям доступності та ефективності,” – наголосив заступник Міністра.

Також Павло Ковтонюк підкреслив, що однією з найважливіших умов існування амбулаторії сімейної медицини є забезпечення наявності в ній лікаря.

“Ми не будемо будувати пам’ятники реформі – нам треба інфраструктура, яка надає допомогу. Адже лікує лікар, а не будинок. Закликаю регіони максимально активно включатись в процес. Тим більше, що поки що він іде динамічно і якісно. Хто перший розробить проект мережі, той перший отримає кошти на будівництво нових сучасних амбулаторій, а разом з ними і доступну медицину для сіл,” – підкреслив посадовець.