22.01.2018 — 09:24

Вітання голови адміністрації Олександра Корнійчука з днем Соборності України

Дорогі подоляни!

Що таке соборність для України, для кожного українця?  Перш за все, це наша держава, в непорушних і недоторканних кордонах, і це наші співвітчизники, з усім своїм національно-культурним розмаїттям, традиціями, але з єдиним спільним прагненням до волі, незалежності, до гідного мирного життя!

Акт Злуки  22 січня 1919 року став важливою подією, що мала велике історичне значення, підсумком багатовікової боротьби, який дав змогу заявити  перед усім світом про неподільність українських земель, єдність і солідарність українського народу, став дороговказом для сучасних українців. Це не була одномоментна подія, це був результат великої роботи.

Було оголошено об’єднання двох українських держав – Української Народної Республіки, яка постала на руїнах Російської імперії, і Західноукраїнської Народної Республіки, яка постала на руїнах Австро-Угорської імперії.   100 років тому,  в результаті падіння імперій,  в Європі десятки націй відновили чи здобули свою незалежність.  Для України це був шанс відродити державність. Після тривалого історичного періоду русифікації, національного та соціального гноблення у XX столітті український народ виборов свою незалежну державу і, кілька років підтримуючи її існування, продемонстрував тверде прагнення до самостійного розвитку. І хоча під тиском зовнішньої агресії та політичних помилок державність була втрачена,  проте вона мала вирішальне значення для утвердження української соборної держави у теперішніх кордонах, окреслила географічні та політичні контури єдиної України.

Цього року ми відзначаємо 100-річчя  багатьох важливих подій того часу – проголошення незалежності Української  Народної  Республіки   IV Універсалом Української  Центральної Ради,   бою під Крутами,   прийняття Конституції Української Народної Республіки… Головне, що треба нам зробити – це усвідомити правильні уроки тих історичних подій. Не допускати політичних помилок, працювати  на зміцнення українського суспільства, бути непохитними у розбудові сильної,  самодостатньої України, що є основною гарантією незалежності. І пам’ятати, що для російського агресора  ми  завжди  були і є об’єктом нападу тільки тому, що хочемо волі.

Боротьба за Україну, за її соборність продовжується і сьогодні. Наші сучасники, наші герої-співвітчизники не вагаючись ні хвилини стали на захист Української держави під час Революції  Гідності та на фронтах з російським окупантом і надто висока ціна – життя, не зупинила їх. В великій пошані і вдячності низько вклоняємось кожному герою,  кожній родині за мужність, за стійкість, за велику любов до рідної землі.

Для побудови незалежної  самодостатньої  держави  історія легких шляхів не знає. Ми поставили високу мету і здобудемо її, адже Україна має велику підтримку демократичного світу, як у боротьбі, так і у будівництві  і розвитку країни.

Маємо  непорушну волю гідно жити у власній незалежній єдиній українській державі, побудованій на європейських цінностях, ідеалах людяності й демократії.

Ми стерли кордони між заходом і сходом, півднем і північчю,  не допустимо брудні політичні ігри на відмінностях традицій,  а навпаки, усвідомлюємо наскільки багата українська  земля  різними культурами.

Всі разом, кожен на своєму місці, маємо самовіддано працювати задля миру та благополуччя рідної землі.

Щиро вітаю усіх жителів області з днем Соборності України!

Бажаю миру, наполегливості, активності в розбудові соборного, незалежного українського  суспільства!

         Слава Україні!

         З повагою

         Голова Хмельницької

         обласної державної адміністрації                     Олександр Корнійчук